Superfoods voor ouderen

Deze voedingsmiddelen bieden iets extra’s.

Makreel

Visvetten zijn goed voor hart en bloedvaten. Makreel zit bomvol gezonde visvetten. Net als haring, zalm en sardine, trouwens. Tip: doe gerookte makreel op de middagboterham.

Ei

Eén ei levert een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Vitamine D. En dan zit het ook nog vol eiwitten!

Kiwi

Een kiwi is een klein vitamine C-bommetje. Eén kiwi bevat meer dan 100 procent van de aanbevolen hoeveelheid per dag. Kan degene voor wie u zorgt moeilijk kauwen of slikken? Ook dan is een kiwi ideaal. Een kiwi kun je makkelijke pureren. 

Havermout

Havermout bevat speciale vezels, die zijn gunstig voor het bloedsuikergehalte. Ook is havermout goed voor uw cholesterolhuishouding. Havermout is makkelijk klaar te maken in de magnetron of kant-en-klaar te koop in de supermarkt.

Aardbeien

Aardbeien zijn rijk aan vitamine C en foliumzuur. Ook zit er veel kalium in. Kalium helpt bij het regelen van de bloeddruk.

Lever

Lever is zeer rijk aan ijzer. Het bevat ook B-vitamines en vitamine A. Verder zit er selenium in. Selenium helpt ontgiften. Probeer eens plakjes leverworst op brood, of kippenlevertjes bij de warme maaltijd.

Pruimen

superfoods

Heeft u last van obstipatie? Dit komt veel voor bij ouderen. Het is belangrijk om veel te drinken. Bewegen helpt ook, net als het eten van groenten en fruit. Pruimen zijn extra goed. Ze hebben een laxerend effect. Vers, gedroogd of gepureerd.

(Vruchten)kwark

Kwart bevat veel eiwitten, meer dan bijvoorbeeld vla of yoghurt. Kwark is ideaal voor mensen met ondervoeding. Het is een lekker en gezond tussendoortje.

Bulgaarse yoghurt

Van alle zuivelproducten bevat Bulgaarse yoghurt het meeste van het mineraal calcium. Vanaf 50 jaar heeft u meer calcium nodig om de botten sterk te houden dan op jongere leeftijd. En dat is belangrijk, want jaarlijks breken 80.000 50-plussers in ons land een bot.

Aardappelen

Aardappelen zijn rijk aan kalium. Kalium werkt het bloeddrukverhogende effect van zout tegen. Gebruik niet teveel water bij het koken van de aardappelen, want dan gaat er kalium verloren. Of gebruik het kooknat voor de jus.

Kipfilet

Een ons kipfilet levert maar liefst 40% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B6. Dat vitamine is belangrijk voor de energieproductie, de concentratie, het geheugen en de gemoedstoestand.

Latte macchiato

Vervang een kopje gewone koffie eens door een latte macchiato: koffie met een flinke hoeveelheid opgeklopte melk in een groot glas. Zo krijgt u veel meer vocht binnen en meteen ook calcium en eiwitten. Het is overigens een fabeltje dat koffie vochtafdrijvend werkt.

Tomaten

Tomaten danken hun rode kleur aan lycopeen. Van deze stof wordt gedacht dat het helpt beschermen tegen kanker. Vooral gunstig zijn bewerkte tomatenproducten, zoals tomatenpuree, ketchup, tomatensoep en -sap. Door het hakken, snijden, koken en pureren gaan de cellen kapot en komt lycopeen makkelijker vrij.