Symptomen van dementie

We vergeten allemaal weleens iets. De sleutelbos bij de bakker laten liggen, de fiets niet op slot gezet. Niets aan de hand. Maar als het vaak mis gaat, kan vergeten een serieuze zaak worden. Wanneer moeten de alarmbellen gaan rinkelen?

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon. Vaak zijn er kleine en terugkerende signalen, zoals geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter. In dit artikel ziet u tien signalen die op alzheimer of een andere vorm van dementie kunnen wijzen. Ze zijn afkomstig van Alzheimer Nederland. Maar let op! Deze tekenen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Daarom is het altijd goed om met uw huisarts contact op te nemen als u denkt dat er iets aan de hand is.

1. Vergeetachtigheid

Nieuwe informatie vergeten kan een teken zijn van dementie. Net als het vergeten van belangrijke data of gebeurtenissen. Als iemand steeds dezelfde vraag stelt en spiekbriefjes nodig heeft om dingen te onthouden, terwijl dat nooit eerder zo was, kan dat een signaal van vergeetachtigheid zijn.

2. Problemen met dagelijkse handelingen

Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Zoals bijvoorbeeld geldzaken regelen en hobby's uitoefenen. Eenvoudige handelingen die iedere dag terugkomen in de juiste volgorde uitvoeren - zoals koffiezetten of eten koken - worden een steeds groter probleem.

3. Vergissingen met tijd en plaats

Iemand met dementie heeft minder besef van tijd en raakt vaker de weg kwijt. Hij of zij vergeet soms waar hij is en hoe hij daar gekomen is.

4. Taalproblemen

Het wordt steeds moeilijker om een gesprek te volgen en aan een gesprek deel te nemen. Iemand kan middenin een gesprek opeens vergeten zijn waar het gesprek over gaat. Of vervalt in herhalingen. Hij of zij vergeet zelfs eenvoudige woorden en praat minder vloeiend dan voorheen.

5. Kwijtraken van spullen

Iemand met dementie kan spullen op vreemde plekken leggen. Bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven.

6. Slecht beoordelingsvermogen

dementie, gesprek, conversatie

Voor iemand met dementie kan het lastig zijn om situaties in te schatten en keuzes te maken. Aanbiedingen kan hij of zij slecht beoordelen en er is een risico op het uitgeven van grote sommen geld. Bijvoorbeeld door teveel boodschappen te kopen of spullen  te kopen die niet nodig zijn.

7. Terugtrekken uit sociale activiteiten

Sociale activiteiten zoals hobby's, sport en gesprekken lopen minder goed. Iemand trekt zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. Ook kan hij of zij urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk.

8. Veranderingen in gedrag en karakter

Het komt voor dat iemand met dementie ander gedrag gaat vertonen. Hij of zij kan verward, achterdochtig, depressief of angstig worden. Zonder duidelijke aanleiding kan de stemming omslaan. Ook het karakter verandert. Iemand gaat dan bijvoorbeeld dingen doen die hij of zij anders nooit deed.

9. Onrust

Een van de symptomen van dementie is onrust. Daardoor lijkt het alsof iemand steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Door dit constante gevoel van onrust en de behoefte om te lopen, krijgt iemand vaak slaapproblemen.

10. Problemen met zien

De hersenen krijgen moeite om te verwerken wat iemand ziet. De persoon kan bijvoorbeeld afstanden minder goed inschatten.

Bron: www.alzheimer-nederland.nl