Vier populaire hulpmiddelen. Wat kosten ze? En wie betaalt mee?

Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen voor ouderen die veiligheid en gemak bieden. Maar wat kosten ze en wie betaalt dat? Een overzicht van vier veel gebruikte hulpmiddelen.

1. Rollator

Rollators zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Veel mensen hebben genoeg aan een eenvoudige rollator, die rond de 80 euro kost. Luxe modellen met bijvoorbeeld vering of tassen, of modellen die u kunt ombouwen tot rolstoel, kunnen enkele honderden tot bijna duizend euro kosten. Een rollator krijgt u niet vergoed, maar sommige zorgverzekeraars bieden korting aan of bieden een specifieke rollator aan voor parkinsonpatiënten. Raadpleeg daarvoor uw polis of informeer bij uw zorgverzekeraar.

2. Verhoogd toilet

U kunt uw bestaande toiletpot laten vervangen door een hogere toiletpot. De kosten liggen tussen de 350 en 750 euro. Als u voldoet aan de criteria, krijgt u de aanpassing van uw toilet vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). U gaat daarvoor naar uw gemeente. U kunt ook een toiletverhoger gebruiken. Deze verhoger plaatst u  op het bestaande toilet. Vraag bij een thuiszorgwinkel naar de mogelijkheden.

3. Personenalarmering

Bij personenalarmering draagt u een zendertje met een rode knop om de pols (zoals dit horloge) of aan een halsketting. Bij nood gaat er een melding naar de zorgcentrale. Het apparaat wordt vergoed door de zorgverzekeraar na een indicatie van de huisarts. Daarnaast is meestal een abonnement nodig bij de organisatie die de personenalarmering aanbiedt. De kosten daarvan, ongeveer 15 euro per maand, betaalt u meestal zelf. Informeer bij uw zorgverzekeraar. Lees hier meer over hoe u een personenalarm regelt.

4. Sta-op stoel

Verstelbare stoelen die het opstaan en gaan zitten makkelijker maken, zijn er in veel uitvoeringen en prijsklassen, van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Een sta-op stoel wordt verkocht door ‘gewone’ meubelverkopers (bijvoorbeeld door Prominent of Molenaar). Ze worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt kijken of u misschien vergoeding krijgt via uw aanvullende verzekering. Meer weten over mobiel blijven in huis? U leest het hier.

Tip

  • Op deze website van Vilans vindt u niet alleen informatie over hulpmiddelen, maar ook prijzen. Met de Hulpmiddelenwijzer van Vilans (het landelijke kenniscentrum voor de langdurende zorg) maakt u eenvoudig uw keuze.