Vier populaire hulpmiddelen. Wat kosten ze? En wie betaalt mee?

Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen voor ouderen die veiligheid en gemak bieden. Maar wat kosten ze en wie betaalt dat? Een overzicht van vier veel gebruikte hulpmiddelen.

1. Rollator

Rollators zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Veel mensen hebben genoeg aan een eenvoudige rollator, die rond de €80 kost. Luxe modellen met bijvoorbeeld vering of tassen, of modellen die u kunt ombouwen tot rolstoel, kunnen enkele honderden tot bijna duizend euro kosten. Een rollator krijgt u niet vergoed, maar sommige zorgverzekeraars bieden korting aan of bieden een specifieke rollator aan voor Parkinsonpatiënten. Raadpleeg daarvoor uw polis of informeer bij uw zorgverzekeraar.

2. Verhoogd toilet

U kunt uw bestaande toiletpot laten vervangen door een hogere toiletpot. De kosten liggen tussen de €350 en €750. Als u voldoet aan de criteria, krijgt u de aanpassing van uw toilet vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). U gaat daarvoor naar uw gemeente. U kunt ook een toiletverhoger gebruiken. Deze verhoger plaatst u  op het bestaande toilet. U leent deze bij een thuiszorgwinkel of koopt er zelf een voor ongeveer €50.

3. Personenalarmering

Bij personenalarmering draagt u een zendertje met een rode knop om de pols of aan een halsketting. Bij nood gaat er een melding naar de zorgcentrale. Het apparaat wordt vergoed door de zorgverzekeraar na een indicatie van de huisarts. Daarnaast is meestal een abonnement nodig bij de organisatie die de personenalarmering aanbiedt. De kosten daarvan, ongeveer €15 per maand, betaalt u meestal zelf. Informeer bij uw zorgverzekeraar. Lees hier meer over hoe u een personenalarm regelt.

4. Sta-op stoel

Verstelbare stoelen die het opstaan en gaan zitten makkelijker maken, zijn er in veel uitvoeringen en prijsklassen, van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Een sta-op stoel wordt verkocht door ‘gewone’ meubelverkopers (bijvoorbeeld door Prominent of Molenaar). Ze worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt kijken of u misschien vergoeding krijgt via uw aanvullende verzekering. Meer weten over mobiel blijven in huis? U leest het hier.

Tips

  • Op deze website van Vilans vindt u niet alleen informatie over hulpmiddelen, maar ook prijzen. Met de Hulpmiddelenwijzer van Vilans (het landelijke kenniscentrum voor de langdurende zorg) maakt u eenvoudig uw keuze.
  • Renée de Vries van de ouderenbond ANBO raadt aan uit te rekenen wat voordeliger is: de woning aanpassen met behulp van een Wmo-budget of zonder. “De eigen bijdrage voor mensen met een hoger inkomen,wordt in veel gemeentes steeds hoger. Het kan hierdoor voordeliger zijn om zonder gemeentelijke steun uw huis aan te passen.” Op die manier kunnen u ook zelf bepalen met welke installateur u in zee gaat of de klus deels zelf uit wilt voeren om kosten te besparen.