Voldoende drinken

Dorst is een alarmsignaal. Het lichaam geeft aan dat het vocht nodig heeft. Bij ouderen werkt dat systeem minder goed. Zonder dorstgevoel kan het gebeuren dat iemand vergeet om te drinken. En dan ligt uitdroging op de loer.

Bij het ouder worden neemt de behoefte om vocht te drinken af. Tegelijkertijd hebben de nieren juist meer vocht nodig om afvalstoffen af te voeren. Door deze combinatie ligt uitdroging op de loer. Niet alleen tijdens warme dagen in de zomer, maar ook in de winter als de verwarming hoog staat.

Alarmbellen

Wie te weinig vocht binnenkrijgt kan dat merken aan hoofdpijn en een droge mond. Let op de volgende signalen: heel weinig plassen, donkere urine, harde, droge ontlasting en weinig zweten. De huid verslapt en blijft even 'staan' als een u een plooitje omhoogtrekt. Sufheid, verwarring en spraakproblemen kunnen signalen zijn van uitdroging. Wees er echt alert op, want uitdroging is ernstig. Als u het vocht niet aanvult, kan iemand uiteindelijk flauwvallen en zelfs in shock of coma raken.

Wat kunt u zelf doen?

water drinken

U bent meestal niet de hele dag aanwezig om dranken te verstrekken. Deze tips helpen wellicht:

  • Vraag iedere bezoeker en thuishulp om iets te drinken te geven en erop toe te zien dat het ook wordt opgedronken.
  • Zorg voor wat grotere kopjes en bekers.
  • Zet een glas water naast het bed en naast de favoriete leunstoel, eventueel met een rietje.
  • Geef tussendoor extra vocht in de vorm van fruit en waterijs. Watermeloen en komkommer zitten boordevol water.
  • Houd een dranklijst bij, waarop iedere bezoeker en hulpverlener alle genuttigde drankjes invult. Zorg dat het in totaal minimaal 1,5-2 liter vocht per dag is.

Wie loopt risico?

Vooral mensen met hartfalen en mensen die diuretica (plaspillen) gebruiken, moeten oppassen voor uitdroging. Net als personen met diabetes en mensen die verward zijn en daardoor vergeten te drinken. Tot slot: bij mensen die door diarree, koorts of braken veel extra vocht verliezen, is het zaak om heel alert te zijn, omdat binnen enkele dagen al uitdroging kan optreden. Meld slecht drinken aan de huisarts en overleg of de medicatie (met name bij plaspillen) eventueel moet worden aangepast.