Waarom is hersengymnastiek zo gezond?

Puzzelen is gymnastiek voor de hersenen. Ze blijven er lenig en sterk van. Hoe werkt dat en hoe laat u uw hersenen kraken?  

Gezonde hersenen maken tot aan de dood nieuwe cellen en verbindingen. Dat verandert alleen bij bepaalde aandoeningen, zoals dementie. Als u de hersenen aan het werk zet, houdt u uw brein in conditie. Dat werkt ook op latere leeftijd. Merkt u dat het u meer moeite kost om u iets te herinneren? Of wilt u geheugenproblemen voor zijn? Zorg dan dat uw hersenen aan het werk blijven.

Doe het anders

Puzzelen en raadsels oplossen is een goede vorm van hersengymnastiek, maar er is meer. Om de hersenen goed te trainen, moet u ze uitdagen en nieuwe dingen laten doen. Een nieuw gerecht klaarmaken bijvoorbeeld. Of een nieuwe taal of een nieuwe sport leren. Eentonigheid en routine maakt de hersenen lui. Doorbreek dus standaardpatronen en doe dingen anders. Dat kan al heel klein door bijvoorbeeld uw tanden te poetsen met uw linkerhand in plaats van met uw rechter. Of neem voor een ommetje buiten eens een andere route dan u gewend bent.

Fysiek in beweging

Uw hersenen houden van beweging. U hoeft daarvoor niet intensief te sporten. Fietsen en wandelen is prima. Ook het huishouden doen, met de kleinkinderen spelen en tuinieren tellen mee. Van beweging verbetert de doorbloeding in de hersenen en dat is goed voor het brein. Het beste is dansen. U bent dan niet alleen in beweging, maar ook bezig met coördinatie en het nadenken over pasjes.

Train het geheugen

Een goede oefening om het geheugen te trainen is om lijstjes te maken van alles wat in u opkomt, zoals boodschappen, dierennamen, de straten in uw gemeente en dingen die u wilt doen. Leer één van deze lijsten uit uw hoofd. Probeer na een uur hoeveel onderwerpen u nog weet. Maak de lijsten zo uitdagend mogelijk. Of maak ze na verloop van tijd steeds langer.

Hersenkrakers

Dammen, schaken, kaartspellen en bingo zijn goede spelletjes om uw hersenen aan het werk te zetten. Als u alleen bent, kunt u bijvoorbeeld kruiswoordpuzzels, Zweedse raadsels, doorlopers en andere taalspelletjes doen. Of ga hoofdrekenen. Een sudoku combineert wiskunde en puzzelen. Het maakt niet uit of u een puzzel afmaakt. Meer breinbrekers en hersengymnastiek vindt u op Neurocampus en BrainGymmer.

Handwerken voor de hersenen

Creatief zijn met uw handen helpt om uw ogen en handen beter te laten samenwerken. Dit daagt ook de hersenen uit. Denk aan breien, schilderen, tekenen, collages maken en bouwdozen maken. Ook houden hersenen van muziek, vooral wanneer u zelf een instrument bespeelt of leert te bespelen. Dat is ook goed voor het trainen van het geheugen.