Waarom knuffelen met dieren goed voor u is

Huisdieren geven niet alleen gezelschap, liefde en troost, maar hebben ook een positieve invloed op uw gezondheid. Daarom komt u ook steeds vaker dieren tegen in bijvoorbeeld woonvormen voor ouderen. Maar waarom is knuffelen met dieren zo goed voor u?

Contact met dieren zorgt voor plezier. Het kijken naar een hond die speelt of een kat die aandacht vraagt kan heel vermakelijk zijn. En een slapend dier roept al snel gevoelens van vertedering op. Een hond of kat geeft gezelschap. Zo kan een dier in huis gevoelens van eenzaamheid verminderen. Een dier houdt u ook actief. Met een hond kunt u spelen of wandelen, zodat u op een leuke manier lichaamsbeweging krijgt. Bovendien komt u zo makkelijk in contact met anderen. Een dier verzorgen geeft ook een prettig gevoel. U moet er zijn voor het dier, of u nu de voer- of waterbak vult, een konijnenhok schoonmaakt of de kat na een zwerftocht weer binnenlaat. Een groot voordeel van dieren is dat ze niet oordelen. Ze kunnen het gevoel van eigenwaarde vergroten.

Gunstige effecten

Ook op uw gezondheid hebben dieren een positieve invloed. Een dier aanhalen werkt kalmerend. Als u een hond of kat aait, daalt uw bloeddruk, neemt uw hartslag af en voelt u minder stress. Daarmee neemt ook het risico op hartziekten af. Hoe vaker we aaien, hoe krachtiger de effecten zijn en hoe langer ze aanhouden. Vijf minuten knuffelen en aaien kan er al voor zorgen dat u zich beter gaat voelen. Ten slotte is omgaan met dieren ook goed voor het geheugen. Mensen met dementie kunnen door de aanwezigheid van een dier oplettender worden. Dat heeft onderzoek aangetoond.

Geen huisdier?

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een huisdier te houden, maar gelukkig zijn er ook andere manieren om in contact te komen met dieren. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een kinderboerderij. Of in het voorjaar de lammetjesdagen bezoeken. Heeft u zelf geen idee hoe u makkelijk in contact kunt komen met dieren? Er zijn ook instanties die hierbij kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld:
 • Stichting Oopoeh
  Deze stichting koppelt ouderen aan huisdiereigenaren. Zo kan de oudere heerlijk knuffelen en aaien en het huisdier heeft een maatje om mee te spelen terwijl het baasje aan het werk is.
 • Stichting ZorgDier
  Deze stichting organiseert knuffeluurtjes met huisdieren voor mensen in zorginstellingen.
 • Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN)
  IVN helpt zorginstellingen om ouderen in contact te brengen met de natuur én met knuffeldieren in het programma Grijs, groen en gelukkig. Zo heeft IVN onder andere proeven gedaan met knuffelkippen en knuffelkoeien.
 • Stichting Ark van Noah
  Deze stichting gaat langs bij zorginstellingen in Brabant met honden, schapen, een ezel, een kalf, kippen, kuikens, cavia’s en duiven. Bewoners kunnen ook bij de dieren op bezoek komen.