Wat als zelf aan- en uitkleden niet meer lukt?

Kunt u zich niet zelfstandig aan- en uitkleden, bijvoorbeeld omdat u pas bent gevallen of geopereerd? Misschien lukt het wel met speciale hulpmiddelen. Heeft u persoonlijke hulp nodig, dan kunt u ook thuiszorg krijgen. Dit zijn de mogelijkheden.

Hulpmiddelen bij aan- en uitkleden

Draagt u steunkousen en kost het u moeite om die aan- en uit te trekken? Er zijn verschillende hulpmiddelen die u daarbij kunnen helpen.

Regelen van hulpmiddelen

U vindt hulpmiddelen bijvoorbeeld bij de thuiszorgwinkel. Heeft u hulpmiddelen nodig, bedenk dan altijd eerst of u deze voor langere tijd nodig heeft of niet. Veel hulpmiddelen die u niet langer dan 26 weken nodig heeft, worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Ergotherapie

Als u hulp nodig heeft bij het aan- en uitkleden, kan een ergotherapeut u helpen. Een ergotherapeut kijkt samen met u wat u nog wel en niet zelf kunt doen en helpt u bij het vinden van een goede oplossing. Vanuit de basisverzekering heeft u in 2022 recht op tien uur ergotherapie per jaar. Met een aanvullende verzekering kunt u dat uitbreiden.

Wijkverpleegkundige

Heeft u hulp nodig bij persoonlijke verzorging? Dan kunt u contact opnemen met de wijkverpleging. U heeft voor het aanvragen van wijkverpleging geen verwijzing van de huisarts nodig. De huisarts kan u wel helpen bij het vinden van de juiste thuiszorgorganisatie. De hulp van wijkverpleging valt onder de basisverzekering. U betaalt hier geen eigen risico voor.

Langdurige zorg

Zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) is bedoeld voor mensen die door ziekte of vanwege een aandoening blijvend 24-uurszorg nodig hebben. Heeft u alleen hulp nodig bij het aan- en uitkleden, dan is Wlz-zorg niet voor u bedoeld. Heeft u de hele dag door zorg nodig en blijft dat in de toekomst ook zo, dan heeft u misschien wel recht op Wlz-zorg. Hiervoor moet u eerst een zorgindicatie aanvragen.

Zorgbemiddelaar

Lukt het u zelf niet om de juiste zorg te regelen? Dan kunt u uw zorgverzekeraar om hulp vragen. Alle zorgverzekeraars hebben zorgbemiddelaars in dienst. Zij weten precies hoe en waar u welke zorg kunt aanvragen en helpen u daarbij.