Wonen zoals u dat wilt
Heeft u last van vermoeidheid, pijn in uw nek, stress, angst of somberheid? Deze klachten hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Ze kunnen ook veroorzaakt worden doordat u zich eenzaam voelt, rouwt of omdat u gestopt bent met werken. Uw huisarts kan u dan doorverwijzen naar een welzijnscoach. Maar wat doet een welzijnscoach eigenlijk?
Als u lichamelijke of psychische klachten heeft, is het verstandig om eerst naar de huisarts te gaan. Uw huisarts kan goed beoordelen waar uw klachten vandaan komen. Als de huisarts denkt dat uw klachten het gevolg kunnen zijn van eenzaamheid of andere problemen die geen medische oorzaak hebben, dan kunt u een doorverwijzing krijgen naar een welzijnscoach. Maar u kunt ook zonder verwijzing van de huisarts bij een welzijnscoach terecht.
Op dit moment zijn er 145 gemeenten in Nederland die welzijnscoaches hebben. Als uw huisarts u naar een welzijnscoach verwijst, neemt de coach binnen twee weken contact met u op voor een intakegesprek.
Als uw gemeente nog niet meedoet, wordt u verwezen naar een sociaal werker van de gemeente. Deze helpt u bij het in kaart brengen en oplossen van uw problemen.
De welzijnscoach gaat met u in gesprek. Hij of zij kijkt naar wat u graag wilt veranderen en geeft tips hoe u dit stap voor stap kunt doen. Misschien wilt u meer mensen ontmoeten of vaker de deur uit, of heeft u behoefte aan nieuwe hobby. Samen met de coach gaat u op zoek naar een activiteit die aansluit op uw behoefte.
Een welzijnscoach stimuleert u bijvoorbeeld om uw sociale netwerk te vergroten of te versterken. Gezellige contacten met anderen kunnen uw leven meer kleur geven. Ook is het fijn om mensen in uw omgeving te hebben op wie u kunt terugvallen als dat nodig is. Daardoor verminderen gevoelens van eenzaamheid en kunnen lichamelijke en psychische klachten afnemen.
Het is belangrijk dat u het eens bent met uw huisarts over de verwijzing naar een welzijnscoach. Als u dit liever niet wilt, bespreek dit dan met uw huisarts. U bent niet verplicht om naar een welzijnscoach te gaan.
Alle gesprekken met de welzijnscoach worden betaald door uw gemeente. U hoeft voor het bezoek aan de welzijnscoach niets te betalen. Als u op advies van de welzijnscoach bepaalde activiteiten gaat ondernemen, kunnen daar wel kosten aan verbonden zijn.