Wat heb ik aan de regiotaxi?

Is het voor u lastig om zelfstandig te reizen? Dan is de regiotaxi misschien een goede oplossing. Daarmee kunt u in een straal van ongeveer 25 kilometer van uw huis reizen van deur tot deur. Hoe werkt de regiotaxi en hoeveel kost het?

De regiotaxi is speciaal bedoeld voor mensen die moeilijk lopen, niet kunnen fietsen of voor wie autorijden te lastig is. Ook als u om andere redenen niet zelfstandig kunt reizen, kunt u de regiotaxi gebruiken. De regiotaxi is een personenbus, rolstoelbus of taxi, die u deelt met andere reizigers. De chauffeur brengt u van uw huis naar het adres waar u naartoe wilt. In de meeste regio’s is de maximale afstand die u met een regiotaxi kunt afleggen rond de 25 kilometer. U vindt regiotaxi’s in alle delen van het land, maar de prijzen en rijtijden verschillen. U vindt ze in dit overzicht. U kunt uw vervoerder ook vinden op internet door te zoeken op ‘regiotaxi’ en uw woonplaats. U kunt ook aan uw gemeente vragen welke vervoerder actief is in uw regio.

Zo werkt het

Eerst meldt u zich aan bij de vervoerder in uw regio. Na aanmelding krijgt u een taxipas. Daarmee kunt u telefonisch of online een rit bestellen. Dat kan meestal tot één of twee uur voor vertrek. De taxi kan een kwartier voor of na de aangevraagde tijd bij u aankomen. U krijgt telefonisch een melding als de taxi in de buurt is, zodat u zich kunt voorbereiden op uw vertrek. De taxichauffeur helpt u als dat nodig is met in- en uitstappen. Soms kan er tegen lage kosten ook een begeleider mee.

De regiotaxi kan onderweg langs meerdere adressen gaan om andere reizigers op te halen of weg te brengen. Daardoor kan de reis langer duren dan u gewend bent. Moet u echt op een bepaalde tijd ergens zijn, zoals op een afspraak in het ziekenhuis? Dan is het verstandig om u ruim op tijd aan te melden. Zeg bij het maken van de afspraak met de regiotaxi hoe laat u in het ziekenhuis moet zijn. De chauffeur kan er dan voor zorgen dat u iets eerder wordt opgehaald, zodat u zeker op tijd bent voor uw afspraak. De meeste regiotaxi’s rijden zeven dagen per week en in ieder geval tussen zeven uur ’s morgens en twaalf uur ’s nachts. De exacte tijden verschillen per regio.

Hoeveel kost het?

De prijs hangt af van het aantal zones of kilometers dat u reist. Een zone is 5 kilometer. Daarnaast betaalt u altijd een instaptarief. Vaak is de prijs per zone gelijk aan het instaptarief. U reist het voordeligst als u een Wmo-vervoerspas heeft. Dan betaalt u gemiddeld 1 euro per zone (tussen de 14 en 50 cent per kilometer). Daar komt een instaptarief bij van 1 tot 2 euro. U kunt een Wmo-vervoerspas aanvragen bij de gemeente als u door een beperking, handicap of psychische aandoening niet meer zelfstandig kunt reizen. Een begeleider kan voor dezelfde prijs meereizen. De Wmo-vervoerspas is gratis, u betaalt alleen als u reist.

Zonder Wmo-vervoerspas betaalt u ongeveer 50 cent tot 2 euro per kilometer plus een instaptarief van 3 tot 4 euro. U kunt alleen tegen dit tarief reizen als u de reis niet met het openbaar vervoer kunt maken, bijvoorbeeld omdat er geen bushalte of treinstation in de buurt is. Als er wel een verbinding mogelijk is met het openbaar vervoer, dan geeft de vervoerder u het advies om te reizen met de bus en/of de trein. Als u dit advies niet opvolgt en toch kiest voor de regiotaxi, dan betaalt u het tarief voor een gewone taxi. Dit heet ook wel het commerciële tarief. U betaalt daarvoor tussen de 1 en 2 euro per kilometer plus een instaptarief tussen de 6 en 7 euro.

Verder weg

Wilt u verder reizen dan 25 kilometer? Dan is Valys misschien een goede oplossing. Dat is een deeltaxi waarmee u grotere afstanden kunt afleggen. Lees er meer over in dit artikel.