Wat heb ik aan een Wmo-vervoerspas?

Bent u 75 jaar of ouder of kunt u door een beperking niet met het openbaar vervoer reizen? Dan kunt u veel plezier hebben van de Wmo-vervoerspas. Met deze pas kunt u voor weinig geld (blijven) reizen in uw woonplaats.

Met een Wmo-vervoerspas kunt u in uw gemeente gebruikmaken van aanvullend openbaar vervoer. Dit is vervoer waarbij u samen reist met anderen, binnen de gemeente. Dat betekent meestal dat u maximaal 25 kilometer kunt afleggen. Het aanvullend openbaar vervoer is in elke gemeente anders geregeld. U kunt bij uw gemeente navragen wat de mogelijkheden in uw woonplaats zijn.

De Wmo-vervoerspas is gratis. U betaalt reiskosten voor iedere rit. Die kosten bestaan uit een vast bedrag per rit (het opstaptarief) en een bedrag per kilometer. Wat het vervoer in uw gemeente kost, kan de Wmo-medewerker u vertellen.

Voor wie?

De vervoerspas is bedoeld voor mensen die door een beperking niet met het openbaar vervoer kunnen reizen. De gemeente kan hiervoor om een medische indicatie vragen, zoals een verklaring van een arts. In de meeste gemeentes kunt u vanaf 75 jaar ook zonder een medische indicatie, een pas aanvragen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Dat verschilt per gemeente. Dit zijn vormen van vervoer die worden aangeboden.

Regiotaxi

De Regiotaxi is een personenbus, rolstoelbus of deeltaxi, die u vooraf moet reserveren. U wordt rond de afgesproken tijd bij u thuis opgehaald en de Regiotaxi brengt u maximaal 20 of 25 kilometer verder. U deelt de Regiotaxi met anderen. Het kan dus zijn dat de taxi onderweg andere mensen ophaalt op afzet. De Regiotaxi is er voor iedereen, maar met een Wmo-vervoerspas betaalt u een lager tarief.

Belbus

De Belbus is een bus met een vaste route, die alleen maar stopt als u van tevoren heeft gebeld met de vervoerder, bijvoorbeeld Arriva of Connexxion. De vervoerder vertelt u hoe laat u bij de halte moet zijn waar u wilt opstappen. Ook uw rolstoel of rollator kan mee. Iedereen kan een belbus reserveren. De rit kost evenveel als een rit met een normale buslijn. Heeft u een Wmo-vervoerspas, dan betaalt u een lager tarief. Vraag aan uw gemeente of er een belbus rijdt in uw woonplaats.

Ouderenbus

De Ouderenbus of Seniorenbus rijdt in sommige gemeentes voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn. De haltes van deze bus liggen vaak bij woonzorgcentra, verpleeghuizen, ziekenhuizen en winkelcentra bijvoorbeeld. U kunt uw rollator meenemen. Als het niet te druk is, mag u ook een begeleider meenemen. De Ouderenbus rekent het normale openbaarvervoertarief, maar met een Wmo-vervoerspas betaalt u minder.

Vervoersvereniging

In sommige gemeentes hebben actieve inwoners zelf vervoer geregeld. Daar kunt u voor weinig geld lid worden van een vervoersvereniging. U kunt dan reizen met speciale bussen die worden bestuurd door vrijwilligers. Soms zijn het lijndiensten, die een vaste route rijden met vaste stopplaatsen. Maar het komt ook voor dat u op andere plaatsen kunt instappen of uitstappen. U betaalt een vast bedrag per rit. Een vervoersvereniging kan ook vervoer van deur tot deur aanbieden met een (rolstoel)bus. Dan betaalt u een vast bedrag voor de rit en soms ook een bedrag per kilometer. Sommige gemeentes werken samen met deze verenigingen en hebben op die manier het aanvullend openbaar vervoer geregeld. U betaalt dan minder dan wat u voor normaal openbaar vervoer zou betalen.

Vrijwilligers

Misschien zijn er in uw gemeente ook vrijwilligers die aanvullend vervoer aanbieden. Vraag ernaar bij uw gemeente of kijk eens op NLvoorelkaar. AutoMaatje van de ANWB is een vervoersservice waarbij een vrijwillige chauffeur bij u in de buurt u met zijn eigen auto naar uw bestemming brengt en ook weer ophaalt. U betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding.

Een begeleider mee?

Reist u met een begeleider? Deze mag vaak mee tegen betaling van een klein bedrag. Als u een Wmo-vervoerspas heeft met gratis medische begeleiding, mag uw begeleider gratis mee.

Hoe vraag ik de Wmo-vervoerspas aan?

U vraagt de Wmo-vervoerspas aan bij uw gemeente. Die voert de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit. Wilt u een vervoerspas aanvragen, dan zoekt u eerst contact met het Wmo-loket van de gemeente. Een Wmo-medewerker neemt dan contact met u op.

Vervoer buiten uw gemeente

Vervoer buiten de grenzen van uw gemeente wordt geregeld door Valys. Wilt u bijvoorbeeld naar een voorstelling of op bezoek bij vrienden in een andere gemeente, dan kunt u reizen met een bus van Valys. Hiervoor heeft u een Wmo-verklaring van uw eigen gemeente en de vervoerspas van Valys nodig.