Wat helpt bij jeuk in de winter?

Veel mensen hebben in de winter last van een droge huid. Soms droogt de huid zo sterk uit dat u jeuk krijgt. Wat kunt u daartegen doen?

Een droge winterhuid komt bijvoorbeeld door de verwarming die aan staat. Koude buitenlucht kan het nog erger maken. Daarnaast wordt de huid bij het ouder worden droger, dunner en gevoeliger. De belangrijkste tip tegen een droge huid is veel smeren met een vette crème of lotion zonder parfum. Als uw huid minder droog wordt, krijgt u ook minder last van jeuk. Ook de volgende tips kunnen helpen.

Douche niet te lang en niet te heet

Heet water droogt de huid uit. Douche dus liever minder warm en niet te lang.

Gebruik doucheolie in plaats van zeep

Zeep, douchegel en douchecrème drogen de huid uit. U kunt beter kiezen voor een doucheolie zonder parfum.

Dep de huid droog

U kunt een natte huid beter niet droogwrijven. Droogdeppen is beter om de natuurlijke vetlaag van de huid in stand te houden.

Smeren, smeren, smeren

Smeer direct na het douchen uw huid in met een neutrale bodylotion of crème. Let erop dat u een product gebruikt dat geschikt is voor een droge en gevoelige huid.

Gebruik neutrale producten voor een droge en gevoelige huid

Er zijn speciale vette crèmes voor de zeer droge probleemhuid. Lanettecrème en cetomacrogolcrème bijvoorbeeld. Deze crèmes koopt u bij de apotheek of drogist voor ongeveer 5 euro per tube. Ook vaseline is een bekende oppepper voor de zeer droge huid. Het smeert niet lekker, het voelt niet lekker, maar een nachtje met vaseline op het gezicht slapen doet wonderen voor uw huid. Vaseline werkt ook heel goed als voetverzorging.

Merken met producten die speciaal zijn bedoeld voor de droge en gevoelige huid zijn verder La Roche Posay, Eucerin (verkrijgbaar online en bij de apotheek), Dermolin, Dr. Leenarts, Cetaphil, Neutral (verkrijgbaar online en bij de drogist). Prijzen variëren van 5 euro tot 20 euro.

Pas op met parfum en alcohol

Veel verzorgingsproducten bevatten parfum. Helaas droogt parfum de huid uit. Op de verpakking staat een lijstje met stoffen die in het product zitten. Staat parfum helemaal onderaan het lijstje, dan zit er maar weinig parfum in. Waarschijnlijk heeft u er dan weinig last van.

Veel verzorgingsproducten bevatten ook alcohol. De meeste soorten alcohol drogen de huid uit. Maar er zijn ook goede soorten alcohol, die juist vet in de huid vasthouden. Dit zijn cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol

Drink genoeg en eet gezond

Een droge huid heeft vocht nodig. Drink genoeg water of andere dranken, liefst zonder suiker. Let ook op gezonde voeding, met voldoende groente, fruit en vette vis.

Wintertenen

Als het buiten onder de 15 graden is, kunt u last krijgen van wintertenen en winterhanden. De kou zorgt ervoor dat bloedvaatjes tijdelijk vernauwen en verkrampen. Het bloed stroomt dan niet goed door. Daardoor wordt de huid rood of blauwrood. Ook kan de huid gaan opzetten en ontsteken. Verder kunnen er blaren en wondjes ontstaan, zeker als u de huid openkrabt. Er zijn geen medicijnen tegen wintertenen. Het beste is om u goed te beschermen tegen de kou. Het kan geen kwaad de huid vet te houden, bijvoorbeeld met vaseline of lanettecrème. Meestal gaan wintertenen na een paar weken vanzelf over.