Wat helpt tegen koude voeten en handen?

Veel mensen hebben weleens last van koude voeten en handen, zeker in de winter. Vaak heeft dit te maken met een slechte bloedsomloop. Wat kunt er zelf aan doen en wanneer is het nodig om naar de huisarts te gaan?

Vrouwen hebben vaker last van koude handen en voeten dan mannen. Ook mensen met weinig lichaamsvet kunnen hier meer last van hebben. De oorzaak is vaak een verminderde bloedsomloop. Als u in een koude omgeving bent, trekken de bloedvaten in uw huid samen. Hiermee zorgt uw lichaam ervoor dat u minder warmte verliest. Maar een sterke samentrekking remt ook de bloedtoevoer naar de uiteinden van het lichaam, de voeten en handen.

Zelf doen

U kunt uw bloedsomloop verbeteren door te bewegen en gezond te leven. Let erop dat u niet met gekruiste benen zit, waarbij het ene been op het andere drukt. Dat is niet goed voor de doorbloeding en veroorzaakt koude voeten. Ook roken en cafeïne zijn slecht voor de bloedsomloop. Drinkt u veel koffie, dan kan het helpen om te minderen of over te stappen op cafeïnevrije koffie. Een wisselbad met koud en warm water stimuleert de bloedsomloop. Zet hiervoor een teiltje met koud en een teiltje met warm water neer. Houd uw voeten twee tot drie minuten in het warme bad en dompel ze daarna een paar seconden in het koude water. Na een aantal herhalingen vernauwen de bloedvaten zich en blijft de warmte bewaard. Hetzelfde kunt u doen met de handen. Een hand- of een voetmassage is heel goed voor de bloedsomloop. U kunt dit eenvoudig zelf doen. Als u dat fijn vindt, kunt u daar ook een lekker geurende olie bij gebruiken. Een voetmassage kunt u bijvoorbeeld zo doen.
  • Trek zachtjes aan elke teen.
  • Duw met uw handpalm uw tenen naar voren en daarna naar beneden.
  • Knijp zachtjes in de achillespees met duim en wijsvinger.
  • Masseer met uw duimen de onderkant van uw tenen en uw voetzool. Masseer in cirkelende, bewegingen van binnen naar buiten.
  • Doe hetzelfde met de bovenkant van uw voeten.

Hulpmiddelen

Het helpt om uw koude voeten of handen warm in te pakken. Draag het liefst leren schoenen en zorg ervoor dat ze niet te strak zitten. Wollen sokken houden de warmte vast. Vooral angorawol houdt lichaamswarmte goed vast en neemt goed transpiratievocht op. U kunt ook speciale thermische handschoenen en sokken kopen. Er zijn zelfs elektrisch verwarmde sokken. Hieraan is een klein apparaatje bevestigd op batterijen, dat uw sokken verwarmt, net als een elektrische deken. Heeft u vaak last van koude handen en/of voeten voor het inslapen? Met een elektrische deken of een warme waterkruik kunt u uw bed vast opwarmen voordat u erin stapt.

Wanneer naar de dokter?

Soms hebben koude handen en voeten een medische oorzaak. Een tekort aan vitamine B12 of ijzer bijvoorbeeld kan meespelen. Ook bepaalde aandoeningen kunnen leiden tot koude handen en voeten, zoals een verminderde werking van de schildklier en het syndroom van Raynaud. Dit syndroom vermindert de bloedtoevoer naar vingers en tenen bij kou, stress of angst. Vingers en tenen kunnen gaan tintelen, gevoelloos worden en wit of rood verkleuren. Heeft u ook koude handen en voeten als het buiten warm is of wordt de kwaal steeds erger? Ga dan naar de huisarts. Hij of zij kan controleren of er meer aan de hand is.