Wat is de rol van de mantelzorger in het verpleeghuis?

Als u voor uw naaste zorgt, kan er een last van u afvallen als hij of zij naar een verpleeghuis gaat. Toch houdt de zorg niet helemaal op. Misschien vindt u het niet alleen belangrijk maar ook leuk om betrokken te zijn bij de zorg voor uw naaste. Dit zijn taken die u als mantelzorger kunt oppakken.

Familieleden spelen een belangrijke rol als iemand in een verpleeghuis woont. U kent de voorgeschiedenis, de voorkeuren en de behoeften van uw naaste het best. Dat kan de medewerkers van het verpleeghuis helpen bij het geven van goede zorg die bij uw naaste past.

Overleggen met arts en verpleging

Als iemand wordt opgenomen in het verpleeghuis, wordt altijd gevraagd wie binnen de familie de eerste contactpersoon is. Deze contactpersoon wordt gebeld als er iets aan de hand is of wanneer er vragen zijn. Het is goed om ook een tweede of misschien derde persoon aan te wijzen, voor het geval de eerste contactpersoon niet bereikbaar is.

  • Als u contactpersoon bent, overlegt u regelmatig met het verplegend personeel en soms ook met de arts. Het kan gaan om eenvoudige dingen, maar ook om zaken die lastiger zijn. U kunt bijvoorbeeld de vraag krijgen om mee te beslissen over een medische behandeling van uw naaste.
  • Binnen het verpleeghuis krijgt uw vader of moeder een ‘Eerst Verantwoordelijke Verzorgende’ (EVV’er). Dit is een verzorgende die in de gaten houdt of alles volgens het zorgplan gaat en die het aanspreekpunt is voor de familie. Als contactpersoon heeft u regelmatig overleg met de EVV’er.

Problemen oplossen

Het kan gebeuren dat u niet tevreden bent over de zorg. U ziet bijvoorbeeld dat er fouten worden gemaakt, of uw ouder klaagt over een slechte behandeling. Als contactpersoon kunt u dit bespreken binnen het verpleeghuis.

Voelt uw ouder zich ongelukkig in het verpleeghuis en denkt u dat het ergens anders beter zal gaan? Of bent u zo ontevreden over de zorg dat u nadenkt over een ander verpleeghuis? Kijk eerst of u de problemen kunt oplossen samen met het verpleeghuis. Kan de zorg verbeterd worden? Kan er meer gedaan worden om het uw ouder naar de zin te maken? Lukt het niet om iets te veranderen, dan kunt u als mantelzorger een verhuizing voorbereiden. Neem contact op met het verpleeghuis waar u uw ouder wilt laten opnemen. Bedenk dat verpleeghuizen lange wachtlijsten hebben. Het kan helpen als u goed op een rijtje heeft wat er misgaat in het verpleeghuis waar uw naaste nu woont. Zorg dat u voorbeelden en bewijzen kunt geven.

Huishoudelijke klusjes doen

Zorgpersoneel heeft het erg druk. Als u af en toe wat doet, ontlast u daarmee het personeel. U kunt helpen met eenvoudige dingen, zoals opruimen, de planten van uw vader of moeder water geven en een afwas doen op de kamer.

Boodschappen doen

Eten en drinken worden door het verpleeghuis verzorgd. Maar er moeten ook andere boodschappen gedaan worden. Denk aan drogisterijartikelen, zoals tandpasta, zeep en shampoo. Of extraatjes, zoals snoep en alcoholische drank. Ook kleding en schoenen moet uw ouder zelf kopen. En als er iets kapot gaat, zoals een scheerapparaat of horloge, moet de familie zorgen voor reparatie of vervanging.

Administratie en financiën bijhouden

Als iemand in een verpleeghuis woont, loopt de administratie gewoon door. Vaak kan iemand zelf de bankzaken niet meer zelf regelen en moet u als mantelzorger de lopende rekening en het spaargeld beheren. Misschien doet u ook de belastingzaken, of regelt u iemand die dit kan doen.

Ook bij andere belangrijke zaken, zoals het regelen van een testament of wilsverklaring is er een rol voor u als mantelzorger. Had uw ouder een huis dat verkocht moet worden? Er komt veel werk kijken bij de verkoop, maar ook bij het leegmaken van een huur- of koopwoning.

Gezelschap houden

In het verpleeghuis hebben de bewoners contact met de verpleegkundigen, de verzorgenden en ander personeel. Ook zitten ze samen met anderen in de eetzaal of huiskamer. Toch is het fijn als u regelmatig op bezoek komt, want u bent vertrouwder dan alle anderen. U kunt uw naaste op de eigen kamer bezoeken, maar u kunt ook samen in het restaurant, de tuin of de huiskamer zitten. Dat is niet alleen leuk voor de persoon voor wie u komt, ook voor de andere bewoners is het gezellig om eens iemand anders te zien en te spreken. 

Uitstapjes maken

Het is leuk om uw naaste af en toe mee te nemen. Maak bijvoorbeeld een (rolstoel)wandeling vanuit het verpleeghuis, of rijd naar een mooie plek in de natuur. U kunt samen ergens koffie drinken of lunchen. Misschien kunt u uw naaste ook ophalen voor een verjaardagsvisite bij u thuis. Overleg met de verpleging wat mogelijk is.

Vrijwilligerswerk

U kunt ook vrijwilliger worden in het verpleeghuis. Er zijn voor allerlei activiteiten vrijwilligers nodig. Misschien vindt u het leuk om te helpen bij het handwerken of bloemschikken. Of bent u graag actief bij de bingo of de kaartmiddag. Misschien kunt u helpen in het restaurant, bij het koken of bij het rondbrengen van de koffie. Wilt u een nieuwe activiteit beginnen, zoals pannenkoeken bakken of muziek maken? Bespreek uw idee eens met het personeel en vraag wat er mogelijk is.