Wat is een zorghotel?

Er komen steeds meer zorghotels in Nederland. In een zorghotel kunt u terecht als u tijdelijke zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld na een operatie. Het is ook een mooie oplossing als uw mantelzorger even niet beschikbaar is. Of als u er zelf even tussenuit wilt. Een zorghotel combineert zorg met een prettige hoteluitstraling. Alsof u toch een beetje op vakantie bent.

24-uurs zorg

In een zorghotel krijgt u zorg op maat, 24 uur per dag als dat nodig is. Het zorgteam kan bestaan uit artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Het team is in dienst van het hotel of van een zorgaanbieder. De afspraken tussen u en het zorgteam liggen vast in een zorgplan. Uitgangspunt is uw indicatie voor zorg.

Wanneer is een zorghotel een goede oplossing?

  • Als u nazorg nodig heeft na een operatie of behandeling in een ziekenhuis. Bijvoorbeeld omdat u een nieuwe heup heeft gekregen. Of omdat u verzwakt bent door een zware operatie of chemokuur.
  • Als u uw conditie wilt verbeteren, omdat u een operatie moet ondergaan. Of omdat u een zware behandeling krijgt. Hoe fitter u naar het ziekenhuis gaat, hoe beter u herstelt.
  • Als u thuis wordt verzorgd, maar dit even niet meer gaat. Bijvoorbeeld omdat de mantelzorger is uitgevallen. Of omdat uw gezondheid tijdelijk minder goed is. In dat geval blijft u in het zorghotel tot u weer zorg bij u thuis kunt krijgen.
  • Als u graag op vakantie wilt, maar wel zorg nodig heeft.

Wat kost een zorghotel?

Een kamer in een zorghotel kost meestal tussen de 100 en 200 euro per nacht. Dit is inclusief maaltijden. Hoeveel u zelf moet betalen, hangt af van uw verzekering. De vergoeding voor een zorghotel bestaat uit twee delen: verblijf en zorg.

Vergoeding voor het verblijf

Het verblijf in een zorghotel kan vergoed worden door uw zorgverzekering. Dit hangt af van uw situatie en uw verzekering. Heeft u een indicatie voor Eerstelijns verblijf (ELV)? Dan kan het verblijf vergoed worden uit de basisverzekering. U betaalt wel een eigen risico. Heeft u geen indicatie? Dan kunt u misschien toch een vergoeding krijgen als u een aanvullende verzekering heeft. Let op: niet bij alle zorgverzekeraars zit het verblijf in een zorghotel in het aanvullende pakket. En: het kan zijn dat de vergoeding alleen geldt voor zorghotels waarmee een contract is afgesloten. Vaak is er ook een maximumbedrag bepaald. Lees de polisvoorwaarden van uw verzekering of bel met uw zorgverzekeraar voor meer informatie. Een overzicht van zorgverzekeraars met een directe link naar de vergoedingen voor een zorghotel vindt u hier.

Vergoeding voor de zorg

Komt u uit het ziekenhuis? Het zorghotel kan u helpen bij het aanvragen van een zorgindicatie. Heeft u al een zorgindicatie, omdat u thuis al werd verzorgd? Het zorghotel neemt dan contact op met uw zorgaanbieder en neemt de zorg tijdelijk over.

Waar vindt u zorghotels?

Ieder zorghotel heeft een eigen stijl. Op  www.zorgkaartnederland.nl vindt u de zorghotels die er momenteel zijn in Nederland.