Wat is een zorgkantoor?

Heeft u langdurige zorg nodig? Dan krijgt u te maken met het zorgkantoor. Maar wat is een zorgkantoor eigenlijk? En wat kan het zorgkantoor voor u betekenen?  

Zorgkantoren zijn nog niet zo bekend. Toch regelen ze veel voor u. Bijvoorbeeld dat u de juiste langdurige zorg krijgt. Het zijn zelfstandig werkende kantoren en ze hebben een band met de grootste zorgverzekeraar in de regio. Uw woonplaats bepaalt bij welk zorgkantoor u hoort. Het maakt daarbij niet uit waar u verzekerd bent. U leest hier wat een zorgkantoor voor u kan doen. Deze hulp van - en bemiddeling door - het zorgkantoor is gratis.

Hulp bij kiezen

Er zijn allerlei vormen van langdurige zorg. Vindt u het moeilijk om een keuze te maken? Het zorgkantoor kan u helpen. Dat heet cliëntondersteuning. Wilt u liever een onafhankelijk advies? Dan kunt u terecht bij een organisatie voor cliëntondersteuning die geen banden heeft met het zorgkantoor of met zorgverleners. Vraag bij uw zorgkantoor om een verwijzing. Cliëntondersteuning is gratis, u heeft er recht op.

Bemiddelen

Kunt u niet terecht bij de instelling of zorgverlener van uw keuze? Het zorgkantoor kan u helpen bij het vinden van een andere aanbieder. Het kan ook zijn dat u niet tevreden bent over de zorg die u krijgt, en graag wilt overstappen. Ook dit kan het zorgkantoor voor u regelen.

Overbruggingszorg

Komt u op een wachtlijst voor een verpleeghuis? Dan heeft u recht op overbruggingszorg, tot er een plekje voor u is. De zorg kan thuis plaatsvinden, of tijdelijk in een andere instelling. Het zorgkantoor regelt dit voor u.

Persoonlijk zorgplan

Als u al in een verpleeghuis verblijft, kan het zorgkantoor een persoonlijk zorgplan voor u opstellen. Hiermee wordt duidelijk welke zorg bij u past. Krijgt u thuis langdurige zorg, of regelt u de zorg zelf via een persoonsgebonden budget (pgb)? Ook dan kunt u een persoonlijk zorgplan maken. Als u dat wilt, kan het zorgkantoor iemand aanwijzen die u daarbij helpt.

Liever zorg via een persoongebonden budget (pgb)?

Wilt u de langdurige zorg zelf inkopen via een pgb? Daar komt veel bij kijken. U moet bijvoorbeeld zelf de administratie bijhouden. Het zorgkantoor nodigt u daarom uit voor een persoonlijk gesprek. Dit heet het 'bewuste keuze gesprek'.

Continuïteit van zorg

Het zorgkantoor is ervoor verantwoordelijk dat de zorg aan u altijd doorgaat. Ook als een instelling of zorgverlener geen zorg meer kan leveren. Bijvoorbeeld bij financiële problemen. Het zorgkantoor moet dan regelen dat een andere zorgverlener de zorg overneemt. Deze regel geldt niet als u zelf uw zorg inkoopt via een pgb.

Niet tevreden?

Bent u niet tevreden over uw zorgkantoor? Dan kunt u een klacht indienen via de website van het zorgkantoor. U kunt ook terecht bij het meldpunt van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa let erop of de zorgkantoren hun werk goed doen.

Waar vindt u uw zorgkantoor?

Er zijn 31 zorgkantoren in Nederland, die allemaal in een eigen regio werken. Wilt u weten bij welk zorgkantoor u terecht kunt? Ga naar de website van Zorgverzekeraars Nederland en vul uw postcode in.