Wat is het verschil tussen een particuliere kliniek en het ziekenhuis?

Voor een nieuwe knie of een staaroperatie kunt u terecht in het ziekenhuis. Maar er is ook een andere mogelijkheid. U kunt ook naar een particuliere kliniek gaan. Wat is het verschil met een gewoon ziekenhuis? En hoe zit het met vergoeding van de zorgkosten?

Er zijn twee soorten particuliere klinieken: zelfstandige behandelcentra (ZBC) en privéklinieken. Bij beide kunt u terecht voor specialistische zorg, zoals orthopedie, dermatologie, plastische chirurgie, oogheelkunde of revalidatie. Vaak worden deze behandelingen gewoon vergoed door de zorgverzekering. Een belangrijk verschil is dat in een zelfstandig behandelcentrum altijd medisch specialisten werken. In een privékliniek kunnen ook alleen basisartsen en verpleegkundigen werken. Een privékliniek kan ook behandelingen uitvoeren die niet medisch noodzakelijk zijn. Denk aan een borstvergroting of een neuscorrectie. Deze ingrepen worden meestal niet vergoed door de zorgverzekering.

Voordelen

Particuliere klinieken zijn kleiner dan de meeste ziekenhuizen. Ze zijn gespecialiseerd in een bepaald vakgebied, zoals orthopedie. Er is veel kennis en ervaring over dat ene specialisme aanwezig en ook de nieuwste behandelmethoden zijn bekend. Omdat er geen spoedhulp tussendoor komt, is de zorg hier goed in te plannen en zijn de wachttijden meestal korter dan in een ziekenhuis. Vaak is de zorg persoonlijker en de sfeer huiselijker. Moet u worden opgenomen in een privékliniek of ZBC, dan is de kans groot dat u een privékamer krijgt.

Nadelen

Particuliere klinieken hebben niet dezelfde voorzieningen als een ziekenhuis. Ze hebben bijvoorbeeld geen intensive care. Ook zijn ze meestal maar gespecialiseerd in één vakgebied. Als u verschillende aandoeningen heeft, kunt u dus beter in een ziekenhuis terecht. In een ziekenhuis werken specialisten met elkaar samen. Daardoor kunnen ze ook ingewikkelde zorg leveren.

Vergoeding

De zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke behandelingen. U kunt zelf kiezen waar u de behandeling laat uitvoeren. Dat kan een ziekenhuis zijn, maar ook een particuliere kliniek. Voor beide heeft u een verwijzing van de huisarts nodig. Net als ziekenhuizen hebben particuliere klinieken contracten met zorgverzekeraars. Wilt u zich laten behandelen in een bepaalde kliniek? Vraag dan aan uw zorgverzekeraar of de behandeling wordt vergoed. U kunt uw zorgverzekeraar ook om advies vragen bij het kiezen van een ziekenhuis of behandelcentrum.

Kwaliteit

Net als ziekenhuizen staan particuliere klinieken onder toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Daarnaast zijn veel particuliere klinieken aangesloten bij de brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). De ZKN geeft een keurmerk aan klinieken die voldoen aan medische kwaliteitseisen en die goed georganiseerd zijn. Op de website kunt u nagaan welke klinieken dit keurmerk hebben.
U kunt ook kijken op Zorgkaart Nederland. Op deze website kunt u zoeken op aandoening om een ziekenhuis of behandelcentrum te vinden. Ook kunt u hier de waardering en ervaringen van andere patiënten lezen, zodat u de verschillende zorginstellingen goed met elkaar kunt vergelijken.