Wat is mindfulness?

Even stoppen met piekeren. De gedachten die door je hoofd tollen, een halt toeroepen. Maar hoe dan? Mindfulness is een manier om dat voor elkaar te krijgen.

In het hier en nu leven, zonder te piekeren over toekomst en verleden. In onze drukke samenleving ligt dat vaak ver van ons af. Daarom is mindfulness zo populair. Het is een methode die de Amerikaan Jon Kabat-Zinn in 1979 ontwikkelde en is ontstaan vanuit het boeddhisme. Door meditatie- en aandachtsoefeningen leert u bewust van moment tot moment te leven en de gedachtenstroom in uw hoofd tot stilstand te brengen.

Voor wie is mindfulness goed?

Voor iedereen die bewust(er) wil leven en vooral ook minder stress en meer ontspanning wil ervaren. Uit onderzoek blijkt dat de meditatieoefeningen kunnen helpen angst te verminderen en piekergedrag te beperken. Tegelijkertijd maakt de methode het makkelijker om met een mildere blik naar uzelf te kijken. Mindfulness is een steeds breder geaccepteerde methode om mensen met terugkerende - of chronische- depressies te helpen. Veel zorgverzekeraars vergoeden een cursus mindfulness inmiddels uit een aanvullende verzekering.

Waar kunt u mindfulness leren?

Overal in het land worden mindfulness- of aandachttrainingen gegeven. Vraag er in uw buurt eens naar of google ‘mindfulness’ in uw woonplaats. Op het internet vindt u ook veel gratis meditatieoefeningen. Maar wilt u het serieus aanpakken dan is een mindfulnesstraining –meestal in een groep- een goed begin.

Meditatie- en aandachtsoefeningen

Minfulness bestaat uit meditatie- en aandachtsoefeningen. Het komt erop neer dat u gaat liggen of zitten ‘in stilte’.  Dat hoeft niet op de grond in kleermakerszit, maar kan ook gewoon op een stoel. U richt zich vervolgens bijvoorbeeld op uw ademhaling. Bewust in het moment blijven en nergens anders naar afdwalen is niet eenvoudig. Voortdurend komen er gedachten en gevoelens voorbij. In plaats van ze weg te drukken, is het de kunst ze juist toe te laten, óók de negatieve gedachten en gevoelens, en ze te observeren zonder erover te oordelen. Dat klinkt makkelijker dan het is. Niet oordelen en mild kijken naar - bijvoorbeeld - frustratie of verdriet, vergemakkelijkt het erkennen en accepteren van dat soort moeilijke gevoelens.

Hoe lang duurt een training?

Mindfulness is niet iets dat u zomaar even in een cursus leert. Een cursus is een goed begin en door veel te blijven oefenen, leert u mindfulness toe te passen in uw dagelijks leven. Er zijn ademhalingsmeditaties, loopmeditaties, meditaties om makkelijker in slaap te vallen, eet- en drinkmeditaties. Het gaat er vooral om dat u de handelingen die u doet, bewuster doet.