Wat is particuliere hulp of - zorg?

Particuliere zorgbureaus bieden veel soorten hulp en diensten aan. Voor ieder probleem hebben zij wel een oplossing, vaak tegen een betaalbare prijs. Bovendien is er soms een vergoeding van de kosten mogelijk.

Hulp in de huishouding, thuisverpleging of hulp na een operatie? Een bureau voor particuliere zorg regelt vrijwel alles.  Wilt u 24 uur per dag iemand in huis? Dan kunt u een zogenaamde zorg-au-pair voor ouderen huren. Of zoekt u iemand die af en toe een wandelingetje maakt met degene die zorg nodig heeft? Of iemand die meegaat naar het theater of museum? Het is allemaal mogelijk.

Kosten

De kosten voor particuliere zorg verschillen sterk. Voor een schoonmaakhulp betaalt u bij de meeste bureaus tussen de 20 euro en 45 euro per uur. De kosten voor een zorg-au-pair bedragen tussen de 2000 euro en 7000 euro per maand.

Zelf betalen

Als u (nog) geen zorgindicatie heeft ontvangen voor bijvoorbeeld hulp in de huishouding of wondverzorging, betaalt u de particuliere hulp uit eigen zak.  Als u aantoonbaar hulp nodig heeft, maar (nog) geen officiële indicatie heeft, kunt u een deel van deze kosten van de belasting aftrekken. Deze aftrekpost vindt u onder extra gezinshulp.

Persoonsgebonden budget

Het kan ook zijn, dat u al een zorgindicatie heeft.  Dit kan een zorgindicatie zijn vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg). Vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), via de gemeente. Of vanuit de Zorgverzekeringswet (Zww ), als u een beschikking heeft voor wijkverpleegkundige hulp. Als u vanuit deze wetten recht op zorg heeft, kunt u de particuliere zorg inkopen via uw persoonsgebonden budget (pgb). Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf zorg en ondersteuning kunt inkopen. U bepaalt zelf hoe, wanneer en van welke aanbieder u de hulp en ondersteuning wilt ontvangen. Meer hierover leest u hier. Als u nog geen persoonsgebonden budget heeft, kunnen de bureau's voor particuliere zorg u daarbij adviseren, zij hebben vaker met dat bijltje gehakt.  

Heeft u inderdaad al een indicatie voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan betaalt u een eigen bijdrage, ook als u de zorg thuis ontvangt. De hoogte van uw eigen bijdrage hangt af van uw inkomen. Het CAK berekent uw eigen bijdrage met gegevens van de Belastingdienst. Op de website van het CAK vindt u een rekenhulp. Daarmee kunt u inschatten hoe hoog uw eigen bijdrage is, ook als u een persoonsgebonden budget heeft.

Snel hulp nodig?

thuishulp

De website www.nationalehulpgids.nl is heel handig om snel hulp te vinden, zoals hulp in de huishouding, hulp bij de boodschappen en de persoonlijke verzorging of dagopvang. U plaatst uw hulpvraag gratis. U laat uw mailadres achter. Hulpen die zich aangesproken voelen door u (en in de buurt werkzaam zijn), melden zich vervolgens. De hulpen vragen een uurprijs, meestal in overleg. Als niemand zich meldt, kunt u ook zelf iemand zoeken in de buurt.

Soorten particuliere hulp

De bureaus voor particuliere zorg lopen nogal uiteen. Een greep uit de mogelijkheden:

Saar aan Huis

Website: www.saaraanhuis.nl
E-mail: info@saaraanhuis.nl
Telefoon: 085 - 902 58 07
"Saars" helpen bij licht huishoudelijke taken, zoals het doen van de boodschappen, het draaien van een wasje of het bereiden van een maaltijd. Maar ook het houden van gezelschap en het doen van een spelletje behoren tot de mogelijkheden.

Vertroetel je ouders

Website: www.vertroeteljeouders.nl
Telefoon: 088 - 444 83 33
Vertroetel je Ouders heeft hoogopgeleide persoonlijk begeleiders die begeleiding op maat bieden, ook in complexe situaties, en die helpen de kwaliteit van leven van ouder(s) thuis, of in het verzorgings- of verpleeghuis te verhogen en de naasten, te ontlasten en te ondersteunen. Vertroetel je Ouders is er voor ouderen die in Amsterdam e.o., het Gooi, Kennemerland en de rest van Noord-Holland, de provincies Utrecht en Zuid-Holland, Arnhem/Nijmegen, Twente, Groningen of Friesland wonen.

Emile

Website: www.emile.nu
E-mail: info@emile.nu
Telefoon: 06 - 143 888 22
Binnen de ring van Amsterdam en in Groningen-centrum komen scholieren of studenten thuis poetsen, wassen en strijken.

Mantelaar

Website: www.mantelaar.nl
E-mail: info@mantelaar.nl
Telefoon: 085 - 064 30 30
Mantelaar koppelt studenten aan ouderen op basis van motivatie, hobby's, ervaring en interesse. Dit zijn studenten die een studie volgen die met zorg te maken heeft. Zij verrichten lichte zorgtaken en helpen bij praktische zaken. Maar ook voor de gezelligheid zijn de studenten in te schakelen, zoals samen wandelen, naar het museum gaan of met elkaar koffie drinken. De studenten kunnen binnen drie dagen voor u klaar staan, zowel voor dag- als nachtdiensten.

Fleur de Dag

Website: www.fleurdedag.nl
E-mail: info@fleurdedag.nl
Telefoon: 06 - 553 815 39 / 06 - 306 443 94
Houdt ouderen gezelschap. Dat kan thuis zijn, maar ook bij uitjes of doktersbezoek. Vooral actief in de driehoek Haarlem, Leiden en Wassenaar.

UwZorgCompaan

Website: www.uwzorgcompaan.eu
E-mail: info@uwzorgcompaan.eu
Telefoon : 0344 - 60 38 91
Regelt zorg-au-pairs uit het buitenland.

Stichting De Zorghulp

Website: www.stichtingdezorghulp.nl
E-mail: info@stichtingdezorghulp.nl
Telefoon: 0346 - 25 29 59
Regelt zorg-au-pairs uit voornamelijk Polen en Slowakije.

We care

Website: www.wecare-thuiszorg.nl
E-mail: info@wecare-thuiszorg.nl
Telefoon : 035 - 533 45 85
Kleinschalige, particuliere thuiszorgorganisatie. Actief in het Gooi, Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn en de regio Kennemerland.

Zuster Jansen

Website: www.zusterjansen.nl
E-mail: info@zusterjansen.nl
Telefoon: 020 - 636 68 37
Gespecialiseerd in landelijke 24-uurs verpleging en verzorging. Biedt ook waak- en slaapdiensten. Werkzaam in Amsterdam, Zuid-Holland, Noord-Holland, provincie Utrecht, Groningen, Friesland, Regio Arnhem en Nijmegen en in Twente.

Regelhulp

Website: www.regelhulp.nl
E-mail: info@regelhulp.nl
Telefoon: 0800 - 01 26
Betrouwbare overheidsinformatie over zorg, steun en financiële regelingen bij ziekte of een beperking.

Buuf van Brokant

Website: www.brokant-voorouderen.nl
E-mail: info@brokant.nl
Telefoon: 06 - 535 443 28
Een Buuf van Brokant ondersteunt ouderen naar behoefte. De oudere bepaalt het aantal uren, het tijdstip en wat er nodig is. Met hun eigen Buuf worden activiteiten ondernomen, de Buuf kan mee naar de dokter of het ziekenhuis maar ook lichte huishoudelijke taken behoren tot de mogelijkheden. Brokant is met Buuf werkzaam in heel Twente.

Home Instead Thuisservice

Website: www.homeinstead.nl
E-mail: info.franchise@homeinstead.nl
Telefoon: 023 - 820 09 12
Bij Home Instead Thuisservice ligt het accent op persoonlijke aandacht en betekenisvolle ondersteuning in de eigen woonomgeving, zowel praktisch als emotioneel. Home Instead Thuisservice levert zowel particuliere als geindiceerde zorg of een combinatie hiervan.

ZorgMies

Website: www.zorgmies.nl
E-mail: info@zorgmies.nl
Telefoon: 078 - 782 05 60
ZorgMies Nederland levert mantelzorgondersteuning en neemt de tijd voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken. De zorg sluit aan bij het gewenste dagritme. Bij elke zorgvraag wordt de juiste ZorgMies gezocht. ZorgMies levert maatwerk op het gebied van individuele begeleiding, persoonlijke verzorging en praktische ondersteuning bij dagelijkse zaken.