Wat is particuliere hulp of - zorg?

Particuliere zorgbureaus bieden veel soorten hulp en diensten aan. Voor ieder probleem hebben zij wel een oplossing, vaak tegen een betaalbare prijs. Bovendien is er soms een vergoeding van de kosten mogelijk.

Hulp in de huishouding, thuisverpleging of hulp na een operatie? Een bureau voor particuliere zorg regelt vrijwel alles.  Wilt u 24 uur per dag iemand in huis? Dan kunt u een zogenaamde zorg-au-pair voor ouderen huren. Of zoekt u iemand die af en toe een wandelingetje maakt met degene die zorg nodig heeft? Of iemand die meegaat naar het theater of museum? Het is allemaal mogelijk.

Kosten

De kosten voor particuliere zorg verschillen sterk. Voor een schoonmaakhulp betaalt u bij de meeste bureaus tussen de €20,- en €30,- per uur. De kosten voor een zorg-au-pair bedragen tussen de €2000,- en €7000,- per maand.

Vergoeding

Particuliere zorg lijkt duur, maar mogelijk krijgt u een deel van de kosten vergoed. Namelijk dat deel van de kosten, die bij de reguliere (dus niet particuliere) zorg ook worden vergoed. Bijvoorbeeld door de zorgverzekering. U moet dan denken aan wondverzorging of hulp bij het wassen en aankleden. U moet dan wel recht hebben op deze zorg. Hoe komt u daarachter? In de polis van uw zorgverzekering staat wat de verzekeraar vergoedt en onder welke voorwaarden. Zijn de voorwaarden niet duidelijk? Of wilt u precies weten hoe hoog de vergoeding is? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Niet alleen particuliere hulp kost geld. Ook de hulp die u via de gemeente of wijkverpleging krijgt, moet u (deels) zelf betalen. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van uw inkomen wat u aan eigen bijdrage betaalt. Wie een persoonsgebonden budget (pgb) heeft, kan de particuliere zorg daar gedeeltelijk uit betalen. Alles over het persoonsgebonden budget (pgb)?

Voorzichtig

Wees voorzichtig met wie u in huis haalt. Vraag eerst aan familie of vrienden of zij een betrouwbaar bureau kunnen aanbevelen.

Snel hulp nodig?

thuishulp

De website www.nationalehulpgids.nl is heel handig om snel hulp te vinden, zoals hulp in de huishouding, hulp bij de boodschappen en de persoonlijke verzorging of dagopvang. U kunt kiezen voor het Pluspakket met allerlei extra garanties, dat kost eenmalig 29 euro. Als u niet voor het Pluspakket kiest, plaatst u uw hulpvraag gratis. U laat uw mailadres achter. Hulpen die zich aangesproken voelen door u (en in de buurt werkzaam zijn), melden zich vervolgens. De hulpen vragen een uurprijs, meestal in overleg. Als niemand zich meldt, kunt u ook zelf iemand zoeken in de buurt. Misschien is het handig om vooraf al contact te leggen met eventuele hulpen? Als er dan dringend hulp nodig is, weet u al wie u kunt bellen. E-mailcontact via het formulier op de website. Telefoon: 020-6817443.

Soorten particuliere hulp

De bureaus voor particuliere zorg lopen nogal uiteen. De prijzen lopen uiteen van minimaal €17,50 per uur tot €45 per uur. Of zelfs een maandprijs van rond de €2700. Voor de prijzen kunt u terecht op de websites van genoemde organisaties. Een greep uit de mogelijkheden:

Saar aan Huis

Website: www.saaraanhuis.nl
Email: info@saaraanhuis.nl
Telefoon: 085-9025807
"Saars" helpen bij licht huishoudelijke taken, zoals het doen van de boodschappen, het draaien van een wasje of het bereiden van een maaltijd. Maar ook het houden van gezelschap en het doen van een spelletje behoren tot de mogelijkheden.

Vertroetel je ouders

Website: www.vertroeteljeouders.nl
Telefoon: 088-4448333
Vertroetel je Ouders heeft hoogopgeleide persoonlijk begeleiders die begeleiding op maat bieden, ook in complexe situaties, en die helpen de kwaliteit van leven van ouder(s) thuis, of in het verzorgings- of verpleeghuis te verhogen en de naasten, te ontlasten en te ondersteunen. Vertroetel je Ouders is er voor ouderen die in Amsterdam e.o., het Gooi, Kennemerland en de rest van Noord-Holland, de provincies Utrecht en Zuid-Holland, Arnhem/Nijmegen, Twente, Groningen of Friesland wonen.

Emile

Website: www.emile.nu
E-mail: info@emile.nu
Telefoon: 06-14388822
Binnen de ring van Amsterdam en in Groningen-centrum komen scholieren of studenten thuis poetsen, wassen en strijken.

Mantelaar

Website: www.mantelaar.nl
E-mail: info@mantelaar.nl
Telefoon: 085-0643030
Mantelaar koppelt studenten aan ouderen op basis van motivatie, hobby's, ervaring en interesse. Dit zijn studenten die een studie volgen die met zorg te maken heeft. Zij verrichten lichte zorgtaken en helpen bij praktische zaken. Maar ook voor de gezelligheid zijn de studenten in te schakelen, zoals samen wandelen, naar het museum gaan of met elkaar koffie drinken. De studenten kunnen binnen drie dagen voor u klaar staan, zowel voor dag- als nachtdiensten.

Fleur de Dag

Website: www.fleurdedag.nl
E-mail: info@fleurdedag.nl
Telefoon: 06-55381539/06-30644394
Houdt ouderen gezelschap. Dat kan thuis zijn, maar ook bij uitjes of doktersbezoek. Vooral actief in de driehoek Haarlem, Leiden en Wassenaar.

UwZorgCompaan

Website: www.uwzorgcompaan.eu
E-mail: info@uwzorgcompaan.eu
Telefoon : 0344-603891
Regelt zorg-au-pairs uit het buitenland.

Stichting De Zorghulp

Website: www.stichtingdezorghulp.nl
E-mail: info@stichtingdezorghulp.nl
Telefoon: 0346-252959
Regelt zorg-au-pairs uit voornamelijk Polen en Slowakije.

We care

Website: www.wecare-thuiszorg.nl
E-mail: info@wecare-thuiszorg.nl
Telefoon : 035-5334585
Kleinschalige, particuliere thuiszorgorganisatie. Actief in het Gooi, Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn en de regio Kennemerland.

Zuster Jansen

Website: www.zusterjansen.nl
E-mail: info@zusterjansen.nl
Telefoon: 020-6366837
Gespecialiseerd in landelijke 24-uurs verpleging en verzorging. Biedt ook waak- en slaapdiensten. Werkzaam in Amsterdam, Zuid-Holland, Noord-Holland, provincie Utrecht, Groningen, Friesland, Regio Arnhem en Nijmegen en in Twente.

Regelhulp

Website: www.regelhulp.nl
E-mail: info@regelhulp.nl
Telefoon: 0800-0126
Betrouwbare overheidsinformatie over zorg, steun en financiële regelingen bij ziekte of een beperking.

Buuf van Brokant

Website: www.brokant-voorouderen.nl
Email: info@brokant.nl
Telefoon: 06-53544328
Een Buuf van Brokant ondersteunt ouderen naar behoefte. De oudere bepaalt het aantal uren, het tijdstip en wat er nodig is. Met hun eigen Buuf worden activiteiten ondernomen, de Buuf kan mee naar de dokter of het ziekenhuis maar ook lichte huishoudelijke taken behoren tot de mogelijkheden. Brokant is met Buuf werkzaam in heel Twente.