Wat kan een zorgbemiddelaar van de zorgverzekeraar voor mij betekenen?

Heeft u hulp nodig bij het vinden van een ziekenhuis waar u eerder geopereerd kunt worden? Of bij het regelen van thuiszorg? Zorgverzekeraars hebben hiervoor zorgbemiddelaars in dienst. Die kunt u gratis inschakelen bij het regelen van allerlei zorgzaken.  

Heeft iedere verzekeraar een zorgbemiddelaar?

Ja. Er worden wel verschillende benamingen gebruikt voor deze dienstverlening. Bij Zilveren Kruis bijvoorbeeld kunt u een zorgcoach inschakelen. Bij andere verzekeraars kunt u deze hulp ook krijgen van een zorgteam, zorgadviseur, zorgconsulent of zorgwijzer. Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht. Ze zijn verantwoordelijk voor tijdige, goede zorg. Ze zijn verplicht te bemiddelen bij wachttijden voor opnames en behandelingen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Ook moeten ze verzekerden goed informeren over de kosten en vergoedingen van zorg en begeleiding.

Waar kan een zorgbemiddelaar bij helpen?

  • Wachtlijstbemiddeling
    Een zorgbemiddelaar helpt als u terechtkomt op een wachtlijst voor een noodzakelijke operatie. Hij of zij luistert dan naar uw wensen, vergelijkt ziekenhuizen en probeert te regelen dat u eerder hulp krijgt in het ziekenhuis dat het beste bij u past.
  • Second opinion
    Een zorgbemiddelaar kan ook helpen als u graag een andere arts dan uw eigen dokter om advies wilt vragen.
Verder kunt u hulp en advies krijgen bij: Veel verzekeraars ondersteunen en adviseren ook mantelzorgers. Ze kijken wat er wel en niet wordt vergoed en hoe u aan vervangende mantelzorg kunt komen. Verder kunt u vragen stellen over medische behandelingen en de vergoedingen daarvan. En soms assisteren ze als u zorg nodig hebt in het buitenland. Bij sommige zorgverzekeraars helpt de zorgbemiddelaar ook bij het regelen van een algemene gezondheidscontrole. Of bij het regelen van advies om overbelasting te voorkomen. Op deze website vindt u een overzicht van wat zorgverzekeraars bieden.

Hoe regelt u een zorgcoach?

De makkelijkste manier is uw zorgverzekeraar bellen. Op de website van uw zorgverzekeraar vindt u de telefoonnummers. U kunt meestal ook online een zorgbemiddelaar regelen.