Wonen zoals u dat wilt
Snurken kan een lastig probleem zijn. Het kan uw eigen nachtrust en die van uw partner verstoren. Gevaarlijk is snurken meestal niet, zolang het niet samengaat met het stoppen met ademen. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om snurken tegen te gaan.
Als u slaapt, ontspannen de keelspieren zich. De keelholte, waar de adem doorheen gaat, wordt daardoor smaller. Bij snurkers veroorzaakt dat trillingen in het zachte deel van het gehemelte en de huig. Die trillende weefsels zorgen voor het snurkgeluid.
Op de rug slapen verergert snurken. Dat komt omdat de huig, het gehemelte en de tong naar beneden zakken. Probeer daarom zoveel mogelijk op uw zij te slapen. U kunt hiervoor een speciaal hoofdkussen gebruiken. Zulke kussens voorkomen dat u op uw rug gaat liggen. Zo’n kussen kost rond de 60 euro en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.
Een andere mogelijkheid is een anti-snurk T-shirt. Het rugpand van zo’n shirt bevat een zachte schuimroller. Hierdoor gaat u minder snel op uw rug liggen. Het anti-snurk T-shirt is te koop vanaf ongeveer 40 euro en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.
Er bestaat ook een speciale anti-snurkriem, ook wel slaappositietrainer genoemd. Die doet u om als u gaat slapen. Zodra u op uw rug gaat liggen, gaat de riem zachtjes trillen. Draait u zich op uw zij of buik, dan stopt dat trillen weer. De anti-snurkriem kost ongeveer 50 euro en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.
Gebruik liever geen alcohol of slaapmiddelen vlak voordat u gaat slapen. Alcohol en ook slaapmiddelen zorgen ervoor dat de spieren van het gehemelte verslappen. Daardoor wordt het snurken erger.
Bij overgewicht worden ook de wanden van de keelholte dikker. Daarom snurken mensen met overgewicht vaker. Heeft u last van overgewicht? Het kan helpen om af te vallen. U kunt bijvoorbeeld een afspraak maken met een diëtist. De eerste drie afspraken (drie uren) worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Vraag vooraf aan uw zorgverzekeraar met welke diëtisten afspraken zijn gemaakt over de vergoeding. Dan weet u zeker dat de zorg volledig vergoed wordt. Wel betaalt u eventueel eigen risico.
Roken zorgt voor een geïrriteerde en vernauwde keelholte. Ook dat kan het snurken verergeren.
Als u of uw partner veel last heeft van snurken, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts zal u waarschijnlijk doorverwijzen naar een KNO-arts of snurkpoli. De specialist onderzoekt wat de oorzaak van het snurken is. Ook kijkt hij of u misschien slaapapneu heeft.
De specialist kan u een snurkbeugel aanmeten. Die kan helpen om het snurken te verminderen of te stoppen. De officiële naam voor een snurkbeugel is Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), soms afgekort tot MRA-beugel of MRA-prothese. Een snurkbeugel wordt op maat gemaakt van siliconen. De beugel zorgt ervoor dat uw onderkaak iets naar voren komt, zodat de keelholte ruimer wordt. Op die manier voorkomt (of vermindert) de snurkbeugel het trillen van de zachte weefsels. De kosten van een snurkbeugel variëren van 500 tot 900 euro. De beugel wordt vanuit de basisverzekering vergoed als bij u slaapapneu is vastgesteld. Het is verstandig om vooraf toestemming te vragen aan uw zorgverzekeraar. Soms is alleen een volledige vergoeding mogelijk als u kiest voor een zorgverlener met wie de zorgverlener afspraken heeft gemaakt. Wel betaalt u eventueel eigen risico.
Als u slaapapneu heeft, stopt de adem meerdere keren per uur. Dat kan leiden tot gezondheidsproblemen. U kunt slaapapneu hebben zonder dat u het in de gaten heeft. De symptomen die het eerst opvallen zijn hevig snurken, vermoeidheid, concentratieproblemen, vaak slaperig zijn en een ‘kort lontje’ hebben. Slaapapneu kan ook leiden tot een verhoogde bloeddruk.
Mensen met een milde vorm van slaapapneu hebben meestal baat bij een snurkbeugel. Bij ernstig slaapapneu helpt een snurkbeugel niet genoeg. Dan kan een neusmasker (CPAP-masker) een oplossing zijn. Dit is een toestel dat via een slangetje en een neusmasker lucht in de neusholte blaast. Daardoor kan de keelholte niet meer dichtklappen. Het neusmasker werkt goed, maar veel patiënten vinden het wel belastend. Als de arts slaapapneu bij u heeft vastgesteld, wordt het CPAP-masker en alles wat u daar verder bij nodig heeft, vergoed vanuit de basisverzekering. Soms is alleen een volledige vergoeding mogelijk als u kiest voor een zorgverlener met wie de zorgverlener afspraken heeft gemaakt. Wel betaalt u eventueel eigen risico.
Snurken kan ook het gevolg zijn van neuspoliepen of een scheef neusschotje. In dat geval kan een operatie de oplossing zijn. Die ingreep wordt normaal gesproken vanuit de basisverzekering vergoed. Wel betaalt u eventueel eigen risico.
Ligt de oorzaak in de keel, dan kan de KNO-arts ook een keeloperatie adviseren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een deel van het zachte gehemelte, de huig en de keelamandelen weg te halen. Deze ingreep wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden het wel vanuit een aanvullend pakket.
Een andere mogelijkheid is somnoplastiek. Hierbij prikt de arts op drie plaatsen met een heel klein naaldje in het gehemelte. Het naaldje wordt verhit, zodat binnenin het zachte weefsel kleine littekens ontstaan. Het weefsel gaat daardoor iets strakker staan, zodat het gehemelte niet meer gaat trillen. Somnoplastiek leidt in 60 tot 70 procent van de gevallen tot een positief resultaat. De ingreep kost ongeveer 500 euro, maar wordt meestal niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar.