Wat te doen bij zwaailicht en sirene?

U staat voor een rood verkeerslicht en hoort een sirene achter u. Er nadert in volle vaart een ambulance met zwaailicht en sirene. U twijfelt of u door rood mag rijden, om plaats te maken. Herkent u deze situatie? Lees onze tips en u weet voortaan wat u wel en niet moet doen.

Een ambulance, politie- of brandweerwagen met zwaailicht en sirene heeft voorrang. Dat weet bijna iedereen. Toch zijn er veel lastige situaties. Wat doet u bijvoorbeeld in een hele smalle straat? Of voor een rood verkeerslicht? Hulpverleners hebben er last van dat veel mensen niet weten wat ze moeten doen. Wij zetten de belangrijkste regels op een rijtje:

Overtreed nóóit de verkeersregels

U moet zich altijd aan de verkeersregels houden, ook in noodgevallen. Door rood rijden mag dus niet. En u mag ook niet harder gaan rijden dan is toegestaan. Deze regels zijn er niet voor niets. Het is belangrijk dat uw rijgedrag voorspelbaar is. Anders kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Een voertuig met zwaailicht en sirenes mag wél afwijken van deze verkeersregels.

Maak ruimte als het kan

Staat u vooraan bij een rood verkeerslicht? U mag een stukje naar voren rijden om ruimte te maken voor de hulpdienst. U passeert daarbij misschien de stopstreep, maar dit geldt niet als ‘door rood rijden’.

Geef voorrang

Een voertuig met zwaailicht en sirene heeft voorrang. Ook als u zelf op een voorrangsweg rijdt. Is uw verkeerslicht groen? Let extra op: de hulpverlener mag door rood rijden en kan dus van links of rechts komen.

Ga opzij als het kan

Rijdt u op een smalle weg? Ga alleen opzij als het kan. Bijvoorbeeld bij een parkeerhaven. Doe dit nooit bij een onverharde berm, zoals een strook gras. U loopt het risico dat u vast komt te zitten. Of de macht over het stuur verliest. Is er geen parkeerhaven? Blijf dan op de weg rijden, zoveel mogelijk naar rechts. En met de snelheid die maximaal is toegestaan.

Neem afstand

Rijdt er een auto voor u? Neem dan genoeg afstand. Zo maakt u ruimte voor het voertuig van de hulpdienst.

Houd de vluchtstrook vrij

Is er een vluchtstrook naast de weg? Houd die vrij voor de hulpdiensten. En let goed op! Ze kunnen u met hoge snelheid rechts passeren.

Blijf op de rotonde rijden

Rijdt u op een rotonde en komt er een hulpdienst met zwaailicht en sirene aan? Blijf rondrijden. Als de hulpdienst van de rotonde af is, kunt u de afslag nemen die u van plan was.

Raak niet in paniek

Er is geen reden voor paniek. Als u rustig blijft, is dat voor iedereen het beste. Ook voor de bestuurder van de ambulance of brandweerwagen.

Ook andere voertuigen hebben zwaailichten en sirenes

Wist u dit? Er zijn meer instanties die zwaailichten en sirenes mogen gebruiken. Een paar voorbeelden: het Rode Kruis, de Stichting Sanquin (voor bloedtransport), ProRail en het Arrestantenvervoer. Voor deze instanties gelden dezelfde regels als voor brandweer, politie en ambulance.

Alleen een zwaailicht: wat nu?

Soms gebruikt een hulpdienst alleen een zwaailicht. In dat geval heeft het voertuig geen voorrang. Er moet sprake zijn van blauw zwaailicht én een sirene. Die regel staat in de wet. Op zwaailichtensirene.nl staan korte filmpjes met een duidelijke uitleg.