Wel intensieve zorg, maar niet naar een verpleeghuis. Dit kunt u kiezen

Er kan een moment komen dat u of uw naaste 24 uur per dag zorg nodig heeft. Misschien denkt u dan aan een opname in een verpleeghuis. Dat kan niet altijd meteen, want er kan een wachtlijst zijn. Zoekt u een andere oplossing? Dit zijn de mogelijkheden voor intensieve zorg buiten het verpleeghuis.

Als u intensieve zorg nodig heeft, vraagt de huisarts of de wijkverpleging daarvoor eerst een indicatie aan voor zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Met deze indicatie mag u in een verpleeghuis gaan wonen. Toch hoeft u niet altijd naar een verpleeghuis te gaan. Als u dat wilt, kunt u ook thuis zorg krijgen. Dat kan alleen als de kosten voor de zorg thuis niet hoger zijn dan de kosten voor een opname in een verpleeghuis. Ook moet de zorg thuis veilig en verantwoord zijn. Heeft u bijvoorbeeld ook ’s nachts zorg of hulp nodig, dan kan het lastig zijn om thuis te kunnen blijven wonen.

Wie beslist of ik thuis zorg kan krijgen?

Het zorgkantoor bepaalt of u thuis de zorg kunt krijgen die u nodig heeft. Het zorgkantoor regelt de Wlz-zorg namens de zorgverzekeraars. In elke regio in Nederland is een zorgkantoor. Het zorgkantoor is er ook voor vragen over langdurige zorg, voor advies en hulp bij het regelen van zorg.

Wilt u niet naar een verpleeghuis? Dit zijn andere mogelijkheden:

Volledig Pakket Thuis

U blijft thuis en u krijgt alle zorg en hulp van één thuiszorgorganisatie. U kiest dan voor een Volledig Pakket Thuis (VPT). Een thuiszorgorganisatie die bij u in de buurt actief is, regelt alles. U kunt bijna dezelfde zorg krijgen als in een verpleeghuis. Denk aan verpleegkundige zorg, een alarmknop, hulp bij wassen en aankleden, maaltijden en huishoudelijke hulp. Op welke hulp en zorg u precies recht heeft, hangt af van het zorgprofiel dat u heeft gekregen.

Modulair Pakket Thuis

U blijft thuis en u krijgt zorg en hulp van verschillende organisaties. U kunt dezelfde zorg krijgen als bij een Volledig Pakket Thuis. U kunt voor een Modulair Pakket Thuis (MPT) kiezen om de volgende redenen.

Als u kiest voor een MPT, bespreekt u met het zorgkantoor welke zorg u wel wilt ontvangen. Ook kunt u vragen of u voor een deel van de zorg een pgb kunt krijgen.

Persoonsgebonden budget

Met een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt u een bedrag per maand waarmee u zelf zorgverleners kunt inhuren. U bent dus niet afhankelijk van thuiszorgorganisaties bij u in de buurt, maar u kunt zelf mensen inhuren.

Niet iedereen krijgt zomaar een pgb. U moet in staat zijn om het pgb zelf te beheren. Het zorgkantoor beoordeelt of u dat kunt.

Wat kost het?

U betaalt altijd een eigen bijdrage, of u nu kiest voor een VPT, een MPT of een pgb. Het CAK noemt dit de ‘lage eigen bijdrage’. Het bedrag van de lage eigen bijdrage hangt af van uw inkomen en uw vermogen. Op de website van het CAK kunt u de lage eigen bijdrage berekenen met de rekenhulp.

Als u alleen woont en naar het verpleeghuis verhuist, moet u na vier maanden de ‘hoge eigen bijdrage’ betalen. Als uw partner thuis blijft wonen nadat u naar het verpleeghuis bent gegaan, betaalt u voor het verpleeghuis de lage eigen bijdrage. Thuis blijven de vaste laten dan doorlopen. Denk aan huur of hypotheek, energiekosten, gemeentelijke belastingen en de inboedelverzekering.

Voordelen en nadelen van thuis zorg krijgen

Thuis blijven heeft voordelen. U blijft in uw eigen vertrouwde omgeving, in uw eigen huis met al uw eigen spullen en u kent de buren. Meestal is de zorg snel geregeld, zonder lange wachtlijsten. U kunt ook meer zelf kiezen, bijvoorbeeld voor de zorgverleners die u wilt.

Thuis blijven heeft ook nadelen. Als u alleen woont, is er niet 24 uur per dag iemand in de buurt. Als u valt, zal het even duren voordat er iemand bij u is. Ook bent u thuis minder onder de mensen dan in een verpleeghuis.

Op tijd nadenken over zorg

Het is goed om op tijd alle mogelijkheden van zorg thuis te bekijken en de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten. Het kan gebeuren dat u onverwacht intensieve zorg nodig heeft. Dan is het fijn dat u zelf kunt aangeven wat u wilt.