Wel zo makkelijk: digitaal contact met de huisarts

Een afspraak maken met de huisarts of het doorgeven van een herhaalrecept hoeft niet meer telefonisch. Gezondheidszaken regelen kan ook digitaal. Wat zijn de mogelijkheden?

Natuurlijk kan digitaal contact het persoonlijke contact nooit vervangen. Soms is een persoonlijk gesprek met de assistente of de huisarts zelfs noodzakelijk. Maar rond uw gezondheid zijn er wel een aantal zaken die u makkelijk digitaal kunt regelen. Denk aan afspraken maken, uitslagen van onderzoeken opvragen of zelfs een klein consult.

Zo gaat het in zijn werk

Vraag bij uw huisarts wat er online mogelijk is. De meeste huisartsen hebben een eigen website waarop u kunt zien wat zij online aanbieden. De ene huisarts is actiever op dit gebied dan de andere. De keuze is aan u, u bent niet verplicht om online contact te zoeken. U kunt nog altijd gewoon contact met uw huisarts onderhouden. Via de telefoon of een bezoekje aan de praktijk.

Een afspraak maken

Soms kunt u via de computer een afspraak maken. Op de website staat dan een digitale agenda waarin u zelf een afspraak kunt plannen op een beschikbaar tijdstip. Sommige huisartsen kunt u ook gewoon via de mail bereiken. Ook hiervoor geldt dat u het beste even bij uw huisarts of praktijkverpleegkundige kunt vragen naar de mogelijkheden.

Beveiligde omgeving

Voor vragen of eenvoudige consulten waarvoor een bezoek aan de huisarts niet noodzakelijk is, kunt u ook op de website terecht. Het contact verloopt dan via het patiëntenportaal van de website. Dit is een beveiligde omgeving op de website waarin alleen u en de huisartsenpraktijk bij uw gegevens kunnen. Veel huisartsen gebruiken Mijngezondheid.net als patiëntenportaal. Uw huisarts geeft u eenmalig toestemming om gebruik te maken van dit portaal. Dat doet hij met een e-mail en een link naar de website van het patiëntenportaal. Daar maakt u vervolgens een inlognaam en een wachtwoord aan. Elke keer als u inlogt, krijgt u een beveiligingscode per sms of mail toegestuurd. Ook die vult u in. Na het inloggen kunt u uw vraag online stellen. De huisarts geeft meestal dezelfde dag nog antwoord en advies. Dit kunt u lezen door in het patiëntenportaal in te loggen. Dit heet een e-consult.

Een herhaalrecept aanvragen

Vul in het patiëntenportaal op de website in wat u nodig heeft. De arts stuurt uw bestelling naar de apotheek en uw bestelling wordt vervolgens klaargemaakt. U kunt uw bestelling meestal dezelfde dag nog ophalen.

Medicatiepaspoort

In het patiëntenportaal kunt u meestal ook een overzicht zien van de medicijnen die u gebruikt. Handig om dit op een rijtje te hebben en eventuele aanvullende gegevens daarover online te kunnen inzien. Als u de lijst nodig heeft voor als u op vakantie gaat, hoeft u die alleen maar af te drukken.

Videoconsult

De meeste huisartsen zijn nog niet zo ver, maar sommige huisartsen bieden contact aan via een videoverbinding. Ook dit gaat via het beveiligde patiëntenportaal. Als u niet van huis kunt of de huisarts niet op huisbezoek kan komen, is dit een goede oplossing. Het vervangt niet helemaal het persoonlijke gesprek, maar het komt er dicht bij in de buurt.

Laboratoriumuitslagen bekijken

Voor de uitslagen van laboratoriumonderzoeken kunt u ook op het patiëntenportaal terecht. Zo hoeft u niet beschikbaar te zijn voor een telefoontje en hoeft u zelf ook niet te bellen.