Welke extra kosten heeft een mantelzorger?

Zorgen voor iemand anders kost niet alleen tijd, maar vaak ook geld. Als u regelmatig met iemand naar het ziekenhuis gaat, heeft u extra reiskosten. Ook kan mantelzorg soms zoveel tijd vragen dat u minder kunt werken en dus minder verdient.

Onderzoek van MantelzorgNL en het Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) laat zien dat meer dan de helft van alle mantelzorgers in de financiële problemen komt door deze extra kosten. Waar komen al die extra kosten voor mantelzorgers vandaan? En nog belangrijker: wat kunt u eraan doen?

Reis- en parkeerkosten

Als mantelzorger heeft u extra reiskosten, bijvoorbeeld de reiskosten die u maakt om degene voor wie u zorgt te bezoeken. Als u bijvoorbeeld drie keer per week 60 kilometer heen en weer rijdt om voor uw ouders te zorgen, kost dat al snel 200 euro per maand. Daar bovenop komen nog de reiskosten die u maakt om degene voor wie u zorgt naar zijn of haar afspraken te brengen, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis. Vaak komen daar nog parkeerkosten bij. Meer over vergoedingen voor reiskosten kunt u lezen in het artikel 'Heb ik recht op een reiskostenvergoeding als ik voor iemand zorg?' Meer over besparen op reiskosten is te lezen in een informatieblad van MantelzorgNL.

Telefoonkosten

Bijna twee derde van de mantelzorgers geeft aan extra telefoonkosten te hebben. Het gemiddelde bedrag ligt rond de 40 euro per maand.

Huishoudelijke kosten

Misschien doet u de was en strijkt u voor iemand anders, brengt u regelmatig een pannetje met eten langs of neemt u een boodschap mee. Veel mantelzorgers vragen daar geen geld voor. Koken en wassen moest u toch al, dan kan dat beetje er makkelijk bij. Maar alle kleine beetjes bij elkaar zijn samen een flink bedrag.
U kunt de kosten die u extra maakt het beste terugvragen aan degene voor wie u zorgt. Vraag daarom bij het boodschappen doen bijvoorbeeld een apart bonnetje. Dan is voor iedereen duidelijk waar de kosten voor gemaakt zijn.

Zorgkosten

Soms betaalt u als mantelzorger mee aan de zorgkosten van degene voor wie u zorgt, bijvoorbeeld als u voor uw partner zorgt. U kunt daarbij denken aan kosten voor hulpmiddelen, extra kleding en beddengoed en speciale voeding die bij een bepaald dieet hoort. Het is mogelijk dat u deze kosten kunt aftrekken voor de belasting.

Verminderde inkomsten

De zorg voor iemand anders kan zoveel tijd vragen, dat u als mantelzorger minder kunt werken of zelfs moet stoppen. Dit kan u honderden euro’s per maand kosten, ook op de lange termijn. Want als u minder verdient, bouwt u ook minder pensioen op. Misschien kunt u gebruik maken van verlofregelingen. Bent u werknemer, dan kunt u calamiteitenverlof opnemen als u door persoonlijke omstandigheden plotseling weg moet. Voor kortdurende of langdurige zorg kunt u in overleg met uw werkgever zorgverlof opnemen. U krijgt zorgverlof niet alleen voor huisgenoten, maar ook voor naaste familie, zoals ouders en grootouders. Tijdens het kortdurend verlof betaalt de werkgever 70 procent van het salaris uit. Bij langdurig zorgverlof krijgt u de gemiste dagen meestal niet uitbetaald, maar u kunt wel uw baan houden. Op Mantelzorg.nl leest u er meer over. Bent u zelfstandige, dan kunt u geen gebruik maken van deze regelingen. In dat geval kost minder werken u dus altijd geld.

Kosten bijhouden

Het is handig om de kosten die u als mantelzorger maakt goed bij te houden. Zo krijgt u inzicht in wat u allemaal betaalt. Hiervoor zijn verschillende methodes. U kunt de kosten opschrijven in een kasboekje of notitieboekje, zodat u ze netjes bij elkaar heeft. Als het bij u past, kunt u de kosten ook op de computer bijhouden in een digitaal huishoudboekje. Sommige online huishoudboekjes maken een directe koppeling met de bank. Dat kan makkelijk zijn als u de kosten altijd met uw pinpas of door middel van een overschrijving betaalt. Zo kunt u uw kosten makkelijk terugvinden, optellen en eventueel terugvragen aan degene voor wie u zorgt. De meeste digitale huishoudboekjes zijn online (en soms ook als app) beschikbaar. Dat betekent dat u zich via een website aanmeldt en inloggegevens aanmaakt om het huishoudboekje te beheren. Er zijn ook offline huishoudboekjes. Deze installeert u op uw eigen computer. U kunt er niet bij via internet. Bij de Consumentenbond vindt u een uitgebreid overzicht van digitale huishoudboekjes en hun mogelijkheden. Ook in de Rabobank app vindt u een digitaal huishoudboekje.