Welke fysiotherapie voor welke klacht?

Wat is het verschil tussen een fysiotherapeut en een manueel therapeut? Waarvoor kunt u bij een haptonoom, osteopaat of chiropractor terecht? En vergoedt de zorgverzekering deze behandelingen? We zetten het voor u op een rij.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut is een deskundige op het gebied van houding en bewegen. Hij of zij helpt bij het genezen en voorkomen van pijn en blessures aan spieren en gewrichten. Een fysiotherapeut doet oefeningen met u, masseert en geeft advies. De oefeningen zijn erop gericht om soepeler te bewegen of spieren te versterken. Advies kan gaan over hoe u actief kunt blijven met lichamelijke beperkingen. De basisverzekering vergoedt fysiotherapie onder bepaalde voorwaarden. Meer informatie vindt u op de website van het Zorginstituut. Bij een groot aantal chronische aandoeningen vergoedt de basisverzekering fysiotherapie therapie vanaf de 21ste behandeling. Om welke aandoeningen het gaat kunt u vinden op de website Zorgvergoeding.com. U heeft een verwijzing nodig van de huisarts of specialist en u betaalt een eigen risico.  Iedereen die niet aan de voorwaarden voldoet, kan met een aanvullende zorgverzekering een vergoeding krijgen voor 9 tot 36 behandelingen. Daarvoor is geen verwijzing nodig en geldt ook geen eigen risico.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een speciale vorm van fysiotherapie. De manueel therapeut behandelt bijvoorbeeld mensen met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. De manueel therapeut gaat op zoek naar stoornissen in de beweging van het lichaam. Vindt hij ergens een blokkade, dan probeert hij of zij deze blokkade op te heffen. Dat doet hij bijvoorbeeld door de gewrichten te manipuleren. Vanwege de ‘knakjes’ die u hierbij in de gewrichten kunt ervaren, staat deze behandeling ook wel bekend als ‘kraken’. De basisverzekering vergoedt manuele therapie net als fysiotherapie onder bepaalde voorwaarden. Meer informatie vindt u op de website van het Zorginstituut. Als u niet aan de voorwaarden voldoet, kunt u alleen een vergoeding krijgen met een aanvullende zorgverzekering. Voor manuele therapie geldt soms wel een ander maximumaantal behandelingen dan voor fysiotherapie. Een verzekeraar kan bijvoorbeeld stellen dat u recht heeft op 18 behandelingen fysiotherapie, waarvan maximaal 9 behandelingen manuele therapie.

Wat is ostheopathie?

Osteopathie is een behandelmethode voor het hele lichaam. De behandeling kan zich richten op lichaamsdelen waarmee u zich voortbeweegt, maar ook op organen en weefsels. De osteopaat zoekt in spieren, gewrichten en weefsels naar stoornissen in de beweeglijkheid. Is de oorzaak van de klacht gevonden, dan probeert hij of zij met milde technieken de beweeglijkheid te verbeteren. Osteopathie is geschikt voor heel veel klachten, zoals stress, migraine, darmklachten, gewrichtsproblemen en sportblessures. Een aanvullende verzekering kan de behandelingen vergoeden. Zoek hiervoor in de polisvoorwaarden onder het kopje ‘complementaire of alternatieve geneeswijzen’ of ‘beweegzorg’. U heeft er geen verwijzing voor nodig en betaalt geen eigen risico. Wel stellen de meeste verzekeraars bepaalde voorwaarden aan de osteopaat. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar.

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is gericht op het gevoelsleven. Weggestopte gevoelens en gedachten kunnen de oorzaak zijn van lichamelijke klachten. Een haptotherapeut raakt u op een bepaalde manier aan, waardoor deze gevoelens en gedachten naar boven kunnen komen. Door middel van aanraking op de behandeltafel, gesprekken en oefeningen kunt u voelen waar blokkades of spanningen zitten in het lichaam. De methode helpt om u bewust te worden van gevoelens en beter om te gaan met emoties. Haptotherapie kan geschikt zijn bij heel veel lichamelijke en mentale klachten. Aanvullende verzekeringen vergoeden deze vorm van therapie onder de noemer ‘alternatieve geneeswijzen’ of ‘alternatieve bewegingstherapie’. Haptonomen moeten lid zijn van een beroepsvereniging en aangesloten zijn bij uw zorgverzekeraar.

Wat is chiropractie?

Een chiropractor zet met zijn handen de ruggengraat in een goede houding. Het doel is pijn te verlichten in spieren, gewrichten, botten en bindweefsel. Chiropractie is geschikt om de beweeglijkheid van gewrichten te verbeteren, bijvoorbeeld na een val of overbelasting van de rug. Ook kan chiropractie nek- en hoofdpijn verlichten. Veel chiropractors geven ook voedingsadviezen en oefeningen mee naar huis. De aanvullende verzekering vergoedt de chiropractor onder ‘alternatieve geneeswijzen’ of ‘alternatieve beweegzorg’. Een eis van de verzekeraar is dat de chiropractor geregistreerd staat bij een door de zorgverzekeraar erkend register van professionele chiropractors.