Werk en mantelzorg combineren: 4 tips

Bent u mantelzorger én heeft u een betaalde baan? Dan bent u niet de enige. Eén op de zes werknemers combineert werk met zorg. In de zorgsector is dit zelfs één op de vier. De combinatie van werk en zorg kost veel energie. Met deze tips houdt u het vol.

Praat erover

Vertel uw collega’s over uw situatie. Ook als u werk en privé liever gescheiden houdt. Als uw collega’s weten dat u ook een zorgtaak heeft, zullen ze begrijpen dat u soms moe bent, of dingen moet regelen. Treedt u liever niet in detail? Vertel dan alleen in grote lijnen waar het om draait. Praat ook met uw werkgever of leidinggevende. Vaak zijn er mogelijkheden om uw werk en de mantelzorg op elkaar af te stemmen. Denk aan het aanpassen van werktijden, het sparen van overuren of het opnemen van zorgverlof.

Stel grenzen

Soms is het nodig om ‘nee’ te zeggen. Loopt uw agenda helemaal vol? Stel dan grenzen aan wat u doet. Dat geldt zowel in uw werk als in uw taak als mantelzorger. En: trek op tijd aan de bel. Wacht niet tot u overbelast bent, want een burn-out ligt op de loer. Voorkomen is beter dan genezen! Twijfelt u of u eerlijk moet zijn op uw werk? Dat is niet nodig. Ook uw werkgever heeft liever een fitte medewerker dan een oververmoeide.

Blijf in balans

Zorg ook goed voor uzelf. Werk en mantelzorg vormen een zware combinatie. U kunt het alleen volhouden als u genoeg energie heeft. Een goede nachtrust is heel belangrijk, evenals gezonde voeding en voldoende daglicht. Neem ook de tijd voor ontspanning. Probeer minstens dertig minuten per dag te bewegen. Lichte inspanning is al genoeg: stevig wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dan maakt u meteen uw hoofd leeg.

Vraag ook zelf om hulp

U hoeft niet alles zelf te doen. Vraag mensen uit uw eigen omgeving om u te helpen met uw zorgtaak. Een keer koken of de was doen: het zijn kleine bijdragen die u tijd besparen. Ook buiten uw eigen netwerk zijn er mogelijkheden voor ondersteuning. Denk aan een oppas- of bezoekservice. U kunt vrijwillige thuishulp inschakelen voor kleine klusjes. Een zorghotel of logeerhuis nemen u tijdelijk de zorg uit handen. Kijk ook eens op wehelpen.nl. Op deze website vindt u een groot aantal vrijwilligers die zich aanbieden om allerlei klusjes te doen voor mensen die hulp kunnen gebruiken. U kunt hier ook eenvoudig uw eigen hulpvraag stellen.

Meer lezen?

Kijk eens op mantelzorgpower.nl. Dit platform ondersteunt werkende mantelzorgers met informatie en inspiratie. U vindt hier ook tests en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.