Wie kan u helpen als het nodig is? Breng uw netwerk in kaart!

Wie belt u als eerste als er iets aan de hand is? Welke mensen moeten het als eerste weten als u plotseling in het ziekenhuis belandt? En wie kunt u bellen als u hulp nodig heeft bij een klusje in huis? Voor die situaties is het handig om een lijstje te hebben met namen en telefoonnummers.

Iedereen heeft een eigen netwerk van mensen die om hen heen staan. Dat zijn mantelzorgers, zoals kinderen en/of buren, vrienden en familieleden. Daarnaast zijn er professionele hulpverleners, zoals de wijkverpleegkundige, de huishoudelijke hulp en de huisarts. Maar ook kennissen van de sportschool of buurtvereniging horen bij uw sociale netwerk. Door hun namen en telefoonnummers op papier te zetten, ontdekt u misschien dat u meer vrienden en kennissen heeft dan u dacht.

Waarom is het belangrijk?

Het kan een geruststellend idee zijn om te weten bij wie u terecht kunt als er iets gebeurt. Wie kunt u bellen als ’s nachts het brandalarm afgaat? Wie kunt u helpen als er een lampje vervangen moet worden? Maar ook: wie kunt u bellen als u zich alleen voelt? Door de mensen om u heen op een rij te zetten, beseft u dat u er niet alleen voor staat. Zoekt u een maatje om iets gezelligs mee te doen? Nu komt u misschien op het idee om een kennis eens op de koffie uit te nodigen.

Voor hulpverleners

Ook voor de professionele hulpverleners en mantelzorgers is het handig als uw netwerk op papier staat. Het is dan in één oogopslag duidelijk met welke andere hulpverleners u al contact heeft. Zo kunnen hulpverleners beter samenwerken en elkaar aanvullen. Ook zien zij direct of u mensen mist in uw netwerk. Zij kunnen u helpen uw netwerk uit te breiden.

Samen doen

U kunt zelf uw netwerk in kaart brengen, maar u kunt het ook samen met uw familie, uw mantelzorger of hulpverlener doen. In het overzicht zet u alle mensen die voor u belangrijk zijn op een rij. Dat kunnen familieleden zijn, kinderen, vrienden, buren, kennissen, de huisarts, een vertrouwenspersoon, een oude vriendin, zorg- en dienstverleners. Vraag vervolgens aan deze mensen of zij mee willen kijken. Staat iedereen erop? Of bent u iemand vergeten? Anderen kunnen u op ideeën brengen waar u zelf niet aan dacht.

Klein netwerk

Voor uw familie, partner en andere naasten is het fijn om te zien dat er genoeg mensen in uw omgeving zijn die u in geval van nood kunnen helpen. Blijkt uw netwerk kleiner dan verwacht? Dan kunt u samen misschien op zoek gaan naar nieuwe contacten.

Hulpmiddelen

Vindt u het lastig om zelf zo’n lijst te maken van contactpersonen? Dan kunt u op de site www.wieiswie.beteroud.nl uw eigen wie-is-wie-lijst samenstellen. Op deze site kunt u net zoveel personen aangeven als u wilt. In het vakje ‘bijzonderheden’ kunt u bijvoorbeeld invullen welke hobbies u heeft en of u ergens allergisch voor bent. Ook dat kan nuttige informatie zijn om te delen. Als u klaar bent, kunt u de lijst printen.

Een ander hulpmiddel is de website www.demensenommijheen.nl. Op deze site vindt u veel informatie. Als u op ‘De mensen om mij heen’ klikt, helpt het programma u om uw netwerk in kaart te brengen.  

Kunt u hulp gebruiken, maar weet u niet goed waarmee en van wie? Maak een account aan op huppla.nl en nodig vrienden en bekenden uit u te helpen. U ziet in één overzicht wie u voor welke klusjes kunt benaderen.

Aan de slag

Schrijf alle namen van de mensen in uw netwerk op. Noteer ook welke relatie u met hen heeft (partner, broer, kleinkind) en hun telefoonnummer. Hang uw (geprinte) lijst op een opvallende plek in huis en vertel uw familie en hulpverleners erover. U kunt er nog veel plezier van hebben.