Wij zorgen voor elkaar!

Zorgen voor een ander is zwaar en stressvol. Maar daar staan veel mooie momenten tegenover. En juist dié momenten van geluk, dankbaarheid, ontroering, kippenvel en plezier maken het zorgen voor een ander zo bijzonder..

De moeder van Maurice Smit (51) woont in een mantelzorgwoning die kant-en-klaar achter in de tuin is geplaatst. Nu ziet Smit haar elke dag, al is het maar voor een kopje koffie van een paar minuten. Smit: "Mijn moeder is nu véél gelukkiger. En ja, daar doe ik het voor." Hij geniet ervan, als hij zijn moeder weer ziet tuinieren en bezig zijn. Hier staat MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, bij stil. Dat mantelzorg zwaar is, dat weten we. Dat het ook mooi kan zijn, dat mag óók gezegd worden.

Bent u mantelzorger?

Bent u mantelzorger? Dan bent u niet de enige. Nederland telt meer dan vier miljoen mantelzorgers: een hartverwarmend leger van familie, vrienden, kennissen en buren die zonder enige vergoeding voor elkaar klaarstaan. Bijvoorbeeld met een kop thee en wat gezelligheid. Of om te helpen met klusjes in en om het huis. En soms zelfs met dagelijkse zorg. Zij vinden dat het zorgen voor een dierbare voldoening en dankbaarheid oplevert. Maar mantelzorg brengt ook  vermoeidheid met zich mee. En mantelzorgers vinden het ook moeilijk om de aftakeling van degene voor wie ze zorgen, mee te maken. Als grootste valkuilen zien mantelzorgers 'geen nee kunnen zeggen', niet gemakkelijk los kunnen laten en het altijd maar weer (te)veel zorgen maken.

Mantelzorg doet u samen

Hulp vragen is moeilijk voor veel mantelzorgers. Ruim 82 procent van de mannen en vrouwen die voor hun zieke partner zorgen bijvoorbeeld, staan er (vaak) alleen voor. Deels ligt dat aan henzelf. 40 procent wil helemaal geen hulp vragen. 'Ik heb beloofd haar niet te laten vallen na een huwelijk van bijna 55 jaar.' Als er hulptroepen worden ingeschakeld, zijn dat vooral de kinderen, de buren en de thuiszorg. Mantelzorg delen houdt in, dat er veel geregeld en besproken moet worden. Er zijn apps waarmee dat heel gemakkelijk kan, bijvoorbeeld de gratis MiessAgenda. Miess staat voor 'Met iemand samen'. Alle deelnemers aan de appgroep kunnen afspraken in de agenda zetten en taken verdelen. Wat ook handig is, is dat ze per dag een logboek kunnen bijhouden.  

Mantelzorger zoekt NU hulp

Maar wat als het echt niet meer lukt, zonder professionele hulp? Uw oude vader is opeens doodziek. Griep, longontsteking of hard gevallen met een gekneusde rib tot gevolg. U woont een uur verderop en heeft een drukke baan. Natuurlijk gaat u er eerst zelf heen, maar u kunt niet alle dagen heen en weer rijden om hem te helpen met eten, lichamelijke verzorging en bezoekjes aan de huisarts, apotheek of het ziekenhuis. Wat nu? Iedereen die mantelzorger is, kent deze situatie maar al te goed. Vroeg of laat is het zover. Er ontstaan forse problemen en u bent niet in de buurt om ze op te lossen. Wat zijn de mogelijkheden? U zou een particulier zorgbureau kunnen inschakelen, maar ook de wijkverpleegkundige. Of heeft u genoeg aan huishoudelijke hulp? Dan is het verstandig om u tot de gemeente te richten. Lukt dit allemaal niet? Dan zou u zelfs nog kunnen denken aan het inschakelen van vrijwilligers via de gemeente, of via handige websites als www.wehelpen.nl of www.zorgvoorelkaar.com.    

Hulp uit onverwachte hoek: de mantelzorgmakelaar

Ook een mantelzorgmakelaar kan u werk uit handen nemen. Hij of zij kan u helpen bij het regelen van zaken die u als mantelzorger veel tijd en energie kosten. Als mantelzorger kunt u terechtkomen in een doolhof van ingewikkelde formulieren en ondoorzichtige procedures. En het is al zo druk met de dagelijkse zorg! Een mantelzorgmakelaar kan dit van u overnemen, zodat u als de mantelzorger meer rust en meer overzicht krijgt. De regie blijft bij u.  

Financiële regelingen voor mantelzorgers

En tot slot: als mantelzorger krijgt u misschien met extra uitgaven te maken. Ook kan het zijn dat u minder inkomsten heeft. Gelukkig zijn er diverse financiële regelingen voor mantelzorgers. Sommige gemeenten bijvoorbeeld, vergoeden de reiskosten van mantelzorgers met een bijstandsuitkering. En bepaalde reiskosten zijn aftrekbaar van de belasting, zoals bijvoorbeeld de reisafstand tussen uw woning en de plaats waar de zieke wordt verpleegd, meer dan 10 kilometer is. En ook zorgverzekeraars vergoeden sommige mantelzorgkosten.