Yoga, goed voor iedereen

Yoga is een manier van bewegen die voor alle leeftijden geschikt is. Van kleuter tot 90-plusser, iedereen kan aan yoga doen. Het fijne van yoga is dat presteren geen doel is. Het gaat om de lichamelijke en geestelijke ontspanning. Tegelijkertijd maakt yoga het lichaam soepeler en veerkrachtiger.

Als we in Nederland over yoga praten, bedoelen we meestal hatha-yoga waarin u verschillende lichaamshoudingen aanneemt. Andere yogavormen - zoals poweryoga - zijn intensiever en vragen meer kracht. Hatha yoga is goed voor lichaam en geest: het lichaam wordt soepeler en de geest ervaart minder stress. Yoga is al eeuwen oud en afkomstig uit het hindoeïsme.

Yoga kent geen goed of fout

Bij yoga gaat het erom dat u uw eigen lichaam leert kennen, met alle mogelijkheden en onmogelijkheden die er zijn. Daarnaast speelt de ademhaling een belangrijke rol: de lichaamshoudingen werken samen met de ademhaling. Yoga kent geen goed of fout en dat is in het begin wennen: iedereen wil het vanaf het begin het liefst meteen ‘goed’ doen. Yoga leert u dat dat niet van belang is - het gaat om wat goed voor ú is, op dit moment.

Yoga: voor lichaam én geest

De lichaamshoudingen die u bij yoga leert, zijn voor iedereen goed te doen. Want het gaat niet niet om de perfecte uitvoering, maar om wat voor ú goed is. De ene oefening richt zich meer op het evenwicht, de andere weer meer op kracht. Voor alle houdingen geldt, dat ze de spieren en gewrichten langzaam maar zeker soepeler, leniger, veerkrachtiger en sterker maken. Ook de ademhaling verbetert. Veel ouderen ademen oppervlakkig en snel. Bij yoga verdiept de ademhaling zich en verplaatst die zich meer naar de buik. Daardoor verbetert ook het gebruik van de longen. Dat heeft een goede invloed op de bloedsomloop. Een verbeterde bloedsomloop heeft vervolgens invloed op de energie die iemand voelt. Elke yogales eindigt met een liggende meditatie die lichaam en geest intens ontspant en verkwikt.

Yoga, ook voor ouderen?

U kunt op iedere leeftijd met yoga beginnen. Ten eerste omdat yoga zich richt op wat het lichaam kan en niet op wat het lichaam moet. Ten tweede zijn er verschillende hulpmiddelen - denk aan kussentjes, een opgerolde deken, een krukje - die u helpen bij de oefeningen. Een aantal oefeningen kunt u zelfs vanuit een stoel doen!

Hoe begin ik?

Yoga is eenvoudig thuis te beoefenen: u heeft niet meer nodig dan een yogamatje, een rustige plek en een fijn zittend jogging- of huispak. Op de website van klinisch psycholoog Janco König vindt u verschillende filmpjes waarin hij een aantal houdingen heel rustig uitlegt en voordoet. Ook op de website van GezondheidsNet vindt u een aantal yogaoefeningen.

Krijgt u liever yogales van een docent? Dat kan tegenwoordig overal in Nederland: in buurthuizen, in sportscholen, op yogascholen, soms zelfs in verzorgingscentra. Als u via Google zoekt op ‘yoga’ in uw woonplaats, ziet u direct waar u een yogales kunt volgen. Vraag het anders aan uw huisarts of bij de afdeling Welzijn op het gemeentehuis.