Zo blijft eten smaakvol en gezond

Als u ouder wordt, verandert uw smaak. Sommige gerechten zijn ineens minder lekker of u heeft het gevoel dat alles hetzelfde smaakt. Hoe komt dat eigenlijk? En hoe zorgt u ervoor dat u toch blijft genieten van uw maaltijd?

Genoeg en gezond eten is belangrijk om fit te blijven. Maar wat als het eten u niet meer zo smaakt? Is uw smaak echt veranderd? En hoe zorgt u ervoor dat u toch voldoende binnenkrijgt?

Uw emoties beïnvloeden uw smaak

Jongeren en ouderen proeven allebei net zo goed, blijkt uit hersenonderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Wel is het zo dat er in de hersenen van ouderen en jongeren verschillende dingen gebeuren. De ervaring van smaak wordt bij ouderen mede bepaald door herinneringen en emoties. Bij jongeren spelen emoties en herinneringen een veel kleinere rol. Als een oudere dus goede herinneringen aan groentesoep heeft, is het waarschijnlijk dat groentesoep lekker blijft smaken.

Uw reukvermogen is van invloed op uw smaak

Wist u dat ongeveer 70 procent van uw smaak wordt bepaald door wat u ruikt? En omdat het reukvermogen afneemt als u ouder wordt, verandert ook uw smaak. Ook medicijngebruik en ziekte kunnen het smaak- en reukvermogen beïnvloeden.

Zo blijft eten leuk en smaakvol

Uw smaak wordt dus vooral beïnvloed door uw emoties, herinneringen en reukvermogen. Daarom heeft het ook weinig zin om smaakversterkers aan uw eten toe te voegen. Veel beter is het om te kiezen voor eten dat makkelijk te kauwen en te slikken is. Geen grote, taaie brokken dus. En het eten moet natuurlijk smaakvol zijn. Daarnaast zijn de verwachtingen belangrijk. Zorg dus dat de soep lekker warm is, de aardappel gaar en de tomaat rood.

Smaaktest

Twijfelt u of u wel goed en gezond eet? Met de online test ontdekt u meer over uw eigen eetgewoonten. U krijgt ook meteen advies over hoe het nog beter kan.

Tips om smaakvol en gezond te blijven eten

  • Welk eten vond u vroeger echt heel lekker? Er is een grote kans dat u die gerechten nog steeds heel lekker vindt. Probeer ze nog een keer te maken.
  • Bent u alleen? Nodig dan af en toe iemand uit om te komen eten. Zien eten doet eten.
  • Heeft u weinig eetlust? Neem dan eens een glas drinkyoghurt, wat augurkjes of een vruchtensapje tussendoor. Zulke friszure producten zorgen ervoor dat u meer zin in eten krijgt.
  • Vindt u het eten flauw smaken? Pak dan niet het potje zout, maar kijk eens welke kruiden voor meer smaak kunnen zorgen. Pas op met de potjes gemengde kruiden. Daar zit vaak ook zout in. Kies liever voor losse gedroogde kruiden of verse kruiden. Ook met verse radijsjes, tuinkers en bieslook voegt u eenvoudig extra smaak aan uw eten toe.