Zo fijn is het om goed te kunnen zien

Heeft u een bril, dan denkt u misschien dat u goed ziet. Maar als uw bril al een tijdje heeft, dan kan het zijn dat uw ogen inmiddels achteruit zijn gegaan. Ziet u nog goed genoeg of is het tijd om uw ogen opnieuw te laten testen?

Kent u het gevoel dat u net een nieuwe bril heeft en alles weer heel goed kunt zien? Op dat moment beseft u pas wat u daarvoor allemaal niet goed zag. Van een bril op de juiste sterkte kunt u veel plezier hebben. Maar er zijn nog meer voordelen van goed kunnen zien.

Goed zien is veiliger

U ziet minder snel een drempeltje over het hoofd en u grijpt niet zo snel mis als u de trapleuning wilt vastpakken. Een goede bril kan u helpen om een val te voorkomen.
Goed zicht is ook erg belangrijk in het verkeer. Het helpt u inschatten of het veilig is om over te steken en u kunt verkeersborden beter lezen. Daardoor kunt u sneller reageren. Dat is belangrijk voor uw veiligheid en die van anderen.
Als u autorijdt, is goed zicht verplicht. Als u 75 jaar of ouder bent, moet u medisch gekeurd worden om uw rijbewijs te kunnen verlengen. Een ogentest is een belangrijk onderdeel van deze keuring. Als uit de keuring blijkt dat u een bril nodig heeft om goed te kunnen zien in het verkeer, krijgt u hiervan een aantekening op uw rijbewijs.

Goed zien helpt u in het dagelijks leven

Als u winkelt in de supermarkt, vindt u sneller het juiste gangpad als u goed kunt zien. U heeft minder moeite met het vinden van de boodschappen die u nodig heeft. Ook kunt u de prijzen en verpakkingen beter lezen.
Goed zien helpt ook in de keuken. Met de juiste bril is het makkelijker om een recept te lezen en om het eten op de juiste manier te snijden en te doseren. Zo maakt u minder snel fouten.
Verder helpt goed zicht u ook om meer te genieten van uw eten. Alle zintuigen spelen een belangrijke rol bij het genieten van een lekkere maaltijd. Gaat u uit eten, dan is het fijn als u de menukaart zonder problemen kunt lezen en kunt genieten van een mooie presentatie van de gerechten.
Regelt u uw bankzaken op de computer of op uw mobiele telefoon? Dan is het ook fijn als u goed kunt zien wat er op het scherm staat. U kunt dan met meer zekerheid zelfstandig uw geldzaken afhandelen.

Goed zien helpt u in uw vrije tijd

Kijkt u graag tv, dan is goed zicht erg belangrijk. U hoeft dan niet met uw ogen te knijpen om ondertitels te kunnen lezen. Knijpen met uw ogen kan een gespannen houding en hoofdpijn veroorzaken.
Goed zien helpt u ook om meer te genieten van uw hobby’s. Lezen, handwerken, puzzelen, alles wordt makkelijker als u goed kunt zien. Gaat u wandelen of fietsen, dan is goed zicht niet alleen belangrijk voor uw veiligheid, maar ook om van de route te kunnen genieten. U ziet meer details van de omgeving als u scherp ziet. Ook helpt het om goed in de verte te kunnen zien om vogels of wilde dieren te herkennen.

Dit kunt u doen

Als u denkt dat u minder goed ziet of als u daarover twijfelt, is het verstandig om uw ogen te laten controleren, bijvoorbeeld bij de opticien. Het moment waarop het tijd is voor een controle, is voor iedereen anders. De één doet vier jaar met een bril, de ander is na een halfjaar alweer toe aan nieuwe glazen. U moet dit dus zelf in de gaten houden.
Een bril of contactlenzen worden niet vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. U kunt er wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.