Zo gezond is wandelen

Dagelijks een half uur wandelen, daar kan geen medicijn tegenop. Het is goed voor de bloedsomloop, voor de longen en voor het hart. De buitenlucht krijgt u er gratis bij.

Wandelen is gezond, dat weten we allemaal. Maar hoe gezond is het eigenlijk? De Amerikaanse arts Mike Evans verzamelde de onderzoeken over dit onderwerp. Zijn conclusie: Een dagelijkse wandeling verbetert de gezondheid enorm. Datzelfde blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht. Dat onderzoek toonde aan dat veel wandelen zelfs nog gezonder is dan af en toe intensief sporten.

Dit doet wandelen voor u

Als u dagelijks gaat en blíjft wandelen, zijn de effecten op uw gezondheid het grootst. Na een week zult u al merken dat uw conditie vooruitgaat. Dit zijn de belangrijkste effecten van een dagelijkse wandeling van een half uur:
  • Wandelen versterkt de spieren en botten: de kans op osteoporose (botontkalking) neemt af.
  • Dagelijks een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. De conditie van hart en bloedvaten verbetert sterk.
  • Wandelen vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
  • Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2  met 58 procent.
  • De kans op de ziekte van Alzheimer vermindert met 20 tot 50 procent als u lichamelijk (en geestelijk) actief blijft.
  • Wandelen werkt goed tegen stress en depressieve gevoelens.
  • Wandelen verbetert de kwaliteit van de slaap.
  • Met een uur stevig doorwandelen (5 kilometer per uur) verbrandt u ongeveer 240 kilocalorieën. Als u op een gezonde manier wilt afvallen, maakt u met een dagelijkse wandeling van een half uur een goed begin.
  • Een dagelijkse wandeling stimuleert de stofwisseling en verlaagt de kans op verstopping.

Bouw rustig op

Bent u niet zo’n wandelaar, maar wilt u er graag mee beginnen? Bouw het dan rustig op. Begin eerst eens met een dagelijkse korte wandeling van zo’n tien minuten. Na een week of twee kunt u die tien minuten met kleine stapjes uitbouwen. Wees niet bang voor blessures, die ontstaan bij wandelen bijna nooit.

Wissel van tempo

Let tijdens het wandelen goed op uw houding. Loop rechtop, met ontspannen schouders. Maak uw passen niet te groot en wikkel uw voeten steeds goed af. In een ontspannen wandeltempo zwaaien uw armen vanzelf soepel mee in het ritme van uw benen. Wissel het rustige tempo af en toe af met een paar minuten stevig doorstappen. Als u stevig doorstapt, zult u merken dat uw hartslag omhooggaat en dat u het wat warmer krijgt. Hiermee verbetert u uw hart- en longconditie. Het is niet nodig om continu een stevig tempo aan te houden. Juist de tempowisseling is goed voor uw conditie.

Wandelclub

Wilt u het serieuzer aanpakken en graag iets langere afstanden lopen? Zoek dan bij de Koninklijke Nederlandse Wandel Bond een wandelclub bij u in de buurt. Bij zo’n wandelclub vindt u gezellige wandelmaatjes. Ook organiseren zulke clubs wandeltochten en wandelvakanties. Wilt u liever alleen of met familie of vrienden lopen? Kijk eens naar de wandelroutes van Natuurmonumenten. Die brengen u naar de mooiste plekjes in de natuur. Er zijn meer dan 250 routes uitgestippeld, met afstanden die variëren van één tot twintig kilometer.

Nordic walking

U heeft ze vast wel eens gezien: wandelaars die met stokken wandelen. Deze manier van wandelen heet nordic walking. Nordic walking komt uit Finland, waar langlaufers het introduceerden als zomertraining. Nordic walking verbetert de conditie en het uithoudingsvermogen nog meer dan stevig wandelen. Hoewel wandelen met stokken eenvoudig lijkt, zit er wel een techniek achter. Om kennis te maken met deze techniek, kunt u een introductieles volgen. Op de website NordicWalking.nl zoekt u eenvoudig naar een les of een instructeur bij u in de buurt.