Wonen zoals u dat wilt
Bijna de helft van alle zeventigplussers die plotseling in het ziekenhuis terechtkomen, herstelt niet goed. Drie maanden na de ziekenhuisopname vindt 40 procent van de zeventigplussers eenvoudige taken als aankleden, koken en douchen nog steeds moeilijk. Hoe kunt u hier zelf iets aan doen?
Een onderzoeker van de Hogeschool van Amsterdam en Amsterdam UMC volgde 400 zeventigplussers die in zes verschillende ziekenhuizen hadden gelegen na een plotselinge opname. De uitkomst van het onderzoek was dat veel patiënten na thuiskomst nog lang last hebben van bepaalde klachten, zoals weinig spierkracht, depressieve of angstige gevoelens of ondervoeding. Dagelijkse taken worden daardoor lastiger.
Spierkracht is belangrijk voor het herstel. De spieren moeten zo snel mogelijk weer aan het werk, liefst al in het ziekenhuis. Ga zo snel als u kunt weer korte stukjes lopen. Probeer zelf overeind te komen uit bed of uit uw stoel, eerst met ondersteuning van uw armen, daarna zonder. Ga vaker staan. Maak elke dag een paar kniebuigingen. Probeer elke dag iets meer te doen.
Ga daarmee door als u thuis bent. Meer bewegen zit hem vaak in kleine dingen. Er zijn iedere dag veel momenten waarop u een beetje extra kunt bewegen. U kunt bijvoorbeeld proberen om zelf huishoudelijke klusjes te doen, zoals stof afnemen, stofzuigen of een wastafel schoonmaken. Als dat niet in één keer lukt, kunt u een taak ook in kleine stappen verdelen.
Verleid uzelf om vaker op te staan uit uw stoel. Zet niet alles wat u nodig heeft bij u in de buurt, maar zorg ervoor dat u af en toe op moet staan om een glaasje water te pakken of een boterham te maken. U kunt ook ieder halfuur een wekker af laten gaan om u te waarschuwen dat u weer even op moet staan. Probeer ook af en toe een wandeling in de buitenlucht te maken. Een paar keer kort wandelen is net zo goed als één lange wandeling.
Gezonde voeding is belangrijk voor uw herstel. Vitaminen en mineralen helpen het lichaam te herstellen. Voor spierherstel zijn vooral eiwitten belangrijk. Eet daarom wat vaker kwark, peulvruchten, kip, kalkoen, vis of noten en zaden. Op de website van het Voedingscentrum kunt u veel informatie vinden over gezonde voeding voor alle leeftijden.
Vindt u het moeilijk om zelf voor een gezonde maaltijd te zorgen? Er zijn allerlei manieren om kant-en-klaar-maaltijden te laten bezorgen. U kunt ook bij uw gemeente vragen om een maaltijdvoorziening. U hoeft dan minder te betalen voor uw maaltijden.
Sombere of angstige gevoelens kunnen het dagelijks leven zwaar maken. Bovendien zitten zulke gevoelens uw lichamelijke herstel in de weg. Zoek daarom hulp als u last heeft van angst of somberheid. Weet ook dat u niet de enige bent die worstelt met somberheid of angst. Bespreek het eens met uw eigen huisarts of – als u nog in het ziekenhuis ligt – met iemand van de zorg.
Weet u van tevoren dat u voor een ingreep naar het ziekenhuis moet? Dan is het verstandig u daar goed op voor te bereiden. Iemand die goed is voorbereid, herstelt vaak ook sneller. Een goede voorbereiding kunt u zo aanpakken.