Zo houdt u uw voeten gezond

Fitte en gezonde voeten zijn belangrijk. Uw voeten brengen u elke dag overal naartoe. Als u goed voor uw voeten zorgt, krijgt u minder snel last van vermoeidheid, droge voeten, pijnlijke voeten of andere problemen. Dit kunt u doen om problemen te voorkomen.

Schoenen

Voor fitte en gezonde voeten zijn goede schoenen belangrijk. Kies goed passende schoenen of laat u adviseren in de schoenenwinkel. Schoenen mogen niet knellen, maar te ruime schoenen zijn ook niet goed. De schoenen moeten uw voeten ondersteunen. Koop het liefst schoenen van ademend materiaal. Draagt u uw schoenen de hele dag? Trek dan de volgende dag andere schoenen aan.

Voeten verzorgen

U kunt er zelf veel aan doen om uw voeten gezond te houden en te verwennen. Als u uw voeten niet regelmatig verzorgt, krijgt u eerder problemen. Probeer er een gewoonte van te maken om tijd te nemen voor deze verzorging.

  • Zorg dat uw nagels altijd geknipt zijn. Zo heeft u minder kans op ingegroeide teennagels en pijnlijke tenen.
  • Heeft u eeltplekken? Haal ze weg met een eeltvijl of eeltrasp. Als u eerst een warm voetenbad neemt, gaat dat makkelijker.
  • Heeft u droge voeten? Smeer ze in met een vette crème of met vaseline.

Voeten trainen

Uw voet heeft veel spieren en pezen. Als deze spieren en pezen verslappen, worden uw voeten sneller moe. Vermoeide voeten voelen niet prettig en vergroten het risico dat u struikelt en valt. Om dat te voorkomen kunt u elke dag een paar kleine oefeningen doen.

  • Ga (op blote voeten) op uw tenen staan. Laat daarna de hielen weer zakken. Ga weer op uw tenen staan. Probeer hierbij de voeten zo recht mogelijk omhoog en weer omlaag te bewegen. Doe dit ongeveer dertig keer. Deze oefening kunt u ook op één been doen terwijl u steunt tegen een muur of een stoel. Gaat dit makkelijk? Doe de oefening dan op één been zonder steun. Op die manier traint u ook uw evenwicht.
  • Ga zitten of staan en zet de voeten recht op de grond. Trek alle tenen omhoog en probeer ze te spreiden. Laat daarna de tenen zo gespreid mogelijk weer op de grond zakken. Doe dit per voet ongeveer vijftien keer.
  • Ga (op blote voeten) op één been staan en probeer dit dertig seconden vol te houden. Doe daarna nog eens hetzelfde op uw andere been.

Zorg er bij het oefenen altijd voor dat u veilig bent. Zoek steun als dat nodig is. En begin met kleine stapjes. Als dertig keer te veel is, kunt u ook met tien keer beginnen.

Wandelen

Wandelen is niet alleen gezond, u traint er ook uw uithoudingsvermogen en uw spieren mee. U kunt rustig of sportief wandelen. U traint zo ongemerkt uw voetspieren.  

Soms kunt u door wandelen juist voetproblemen krijgen, bijvoorbeeld bij overbelasting. Deze tips helpen om de kans op voetproblemen te verkleinen.

  • Zet uw voeten recht naar voren.
  • Loop liever met kleine dan met grote passen. Te grote passen vergroten de kans op blessures.
  • Zorg dat u de voeten goed afwikkelt. Zet eerst uw hiel op de grond en daarna uw midden- en voorvoet. Laat dan uw hiel loskomen van de grond en vervolgens uw  middenvoet. Nu kunt u met uw voorvoet weer afzetten voor de volgende stap.

Wat kunt u doen bij voetproblemen?

Het is belangrijk dat u bij een voetprobleem zo snel mogelijk in actie komt, anders wordt het probleem alleen maar erger. U kunt bijvoorbeeld last hebben van holvoeten, platvoeten of ingegroeide teennagels. Er zijn veel mogelijkheden om daar iets aan te doen. Waar u het beste hulp kunt zoeken, ligt aan het probleem dat u heeft. Misschien helpt het al om uw voeten beter te verzorgen, zo nodig met hulp van een pedicure. Zijn uw problemen niet eenvoudig op te lossen, vraag dan uw huisarts om raad. Misschien kan de huisarts u zelf helpen. U kunt ook het advies krijgen om naar een podotherapeut of (medisch) pedicure te gaan.

Wat doet de pedicure?

De pedicure verzorgt de voeten en kan bijvoorbeeld eelt verwijderen en ingegroeide teennagels verhelpen. Als uw voetproblemen te maken hebben met ouderdom of met een ziekte zoals diabetes of reuma, kunt u ook kiezen voor een medisch pedicure. Een gewone behandeling bij de pedicure kost tussen de 25 en 35 euro (2023). Voor een behandeling door een medisch pedicure kunnen de kosten oplopen tot ongeveer 50 euro (2023).

Wat doet de podotherapeut?

De podotherapeut gaat op zoek naar de oorzaak van voetproblemen. Een voetprobleem kan niet alleen pijnlijke voeten veroorzaken. Het kan ook zorgen voor problemen met uw knie, heup of onderrug. Ook daarbij kan een podotherapeut helpen. De podotherapeut kijkt naar de stand en de afwikkeling van uw voeten, uw houding en uw manier van bewegen.

De podotherapeut kan inlegzolen adviseren, ook wel bekend als steunzolen. Zulke zolen worden altijd op maat gemaakt, zodat ze uw voeten zo goed mogelijk ondersteunen. Heeft u likdoorns of tenen die over elkaar groeien? Dan kan de podotherapeut een orthese voor u maken. Een orthese is een hulpmiddel van siliconen dat tussen, op of onder de tenen wordt geplaatst. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat uw tenen in de juiste stand blijven. Een podotherapeut kan ook ingroeiende teennagels en andere nagelproblemen behandelen. Zo kan de podotherapeut een beugeltje plaatsen op een te bolle nagel om de groei van de nagel te corrigeren.

Een eerste onderzoek bij de podotherapeut kan tussen de 50 en 100 euro kosten (2023). Daarna hangen de kosten af van de behandeling die u nodig heeft.

Vergoeding podotherapeut en pedicure

Voor een afspraak bij een podotherapeut of (medisch) pedicure heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig.

Voor mensen met diabetes en bepaalde chronische aandoeningen zit medisch noodzakelijke voetzorg door een podotherapeut of medisch pedicure in het basispakket (2023). Podotherapie en de behandeling door een medisch pedicure kunnen ook vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering. Vraag ernaar bij uw ziektekostenverzekeraar.