Zo kunt u uw steunkousen makkelijk aantrekken

Vindt u het lastig om zelf uw steunkousen aan en uit te trekken? Daar zijn handige hulpmiddelen voor. Als het echt niet meer gaat, kunt u ook thuiszorg aanvragen.

Elastische steunkousen helpen tegen zware of vermoeide benen en tegen vocht in uw benen. Om een betere doorbloeding te stimuleren, zitten ze heel strak op de huid. Daarom vraagt het handigheid en inspanning om ze aan en uit te trekken. Ook moet u kunnen bukken. Als u last heeft van uw rug, kan dat lastig zijn. Ook als u minder kracht in uw handen of armen heeft, kan het aan- en uittrekken van steunkousen lastig zijn. Met deze hulpmiddelen gaat het makkelijker.

Als u te weinig kracht heeft

Heeft u niet genoeg kracht om de steunkousen aan en uit te trekken? Dan kan het helpen om een hulpmiddel te gebruiken dat de weerstand verlaagt. Voor kousen met of zonder voetstuk zijn er glijzakken of puntzakken die ervoor zorgen dat de kous makkelijk over de voet en het been glijdt. Hierdoor kost het aan- en uittrekken minder kracht. U trekt de kous over de puntzak. De zak kunt u daarna makkelijk onder de steunkous uittrekken. Steunkousen aantrekken met een hulpmiddel gaat makkelijker als u daarbij antisliphandschoenen draagt. Deze hebben een antisliplaag, waardoor u meer grip heeft op het materiaal van de kous. U kunt ook rubber keukenhandschoenen gebruiken. Het kan ook helpen om een antislipmatje op de grond te leggen, zodat uw voet niet wegglijdt. Bekijk hier hoe een glijzak werkt voor steunkousen met een dichte voet en voor steunkousen met een open teen. Een ander handig hulpmiddel is de Doff N’ Donner. Daarmee kunt u de steunkous oprollen met behulp van een paal en een soort elastische kraag waar de keus omheen rolt. De opgerolde kous kunt u daarna met weinig moeite over uw been afrollen.

Als u moeite heeft met bukken

Als voorover buigen u moeite kost, kunt u veel hebben aan een hulpmiddel waarmee u uw arm kunt verlengen. Een armverlengende kousaantrekker bestaat uit een kunststof gedeelte of frame waar u de kous overheen doet. U zet uw voet in het frame op de vloer en trekt de kous met banden of staven omhoog. Voor het uittrekken van de kous, gebruikt u een verlengde schoenlepel. De lepel plaatst u in de kous en daarmee ‘schept’ u de kous naar beneden, een beetje zoals u een schoen uittrekt. In dit filmpje ziet u meer hulpmiddelen. Heeft u moeite met kracht en met bukken, dan kunt u twee hulpmiddelen met elkaar combineren. Hoe dat gaat, kunt u zien in dit filmpje.

Elektrische hulpmiddelen

Een elektrisch hulpmiddel kan u helpen om de opening van de steunkous wijd open te trekken, zodat u er makkelijk in kunt stappen. Een voorbeeld is het steunkouspistool. Lukt aantrekken wel, maar uittrekken niet? Dan kunt u veel hebben aan de Ortomate, een elektrisch hulpmiddel dat u aan de muur bevestigt. Dit apparaat heeft een oprolbare band met twee haken eraan. De haken kunt u in uw kous schuiven onder uw knieholte. Daarna strekt u uw been en drukt u op de knop. De band rolt op en trekt uw kous van uw been.

Thuiszorg

Wanneer het aan- en uittrekken van steunkousen u niet meer lukt, kunt u hiervoor hulp vragen. Misschien is er een mantelzorger die u kan helpen. Daarbij kan uw mantelzorger ook hulpmiddelen gebruiken. Voor het aan- en uittrekken van steunkousen kunt u ook thuiszorg aanvragen. Voor verpleging en verzorging van de thuiszorg heeft u geen verwijzing nodig. U hoeft er ook geen eigen bijdrage of eigen risico voor te betalen. U kunt zelf contact opnemen met een thuiszorgaanbieder. U kunt ook aan uw huisarts, wijkcentrum of gemeente vragen waar u terecht kunt. U krijgt dan bezoek van een wijkverpleegkundige. Die bepaalt welke zorg u nodig hebt. De kosten voor de thuiszorg vallen onder de Zorgverzekeringswet en worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Vergoedingen

Als u therapeutisch elastische steunkousen nodig heeft, krijgt u deze vergoed vanuit de basisverzekering. Ook voor aan- en uittrekhulpmiddelen kunt u een vergoeding krijgen. Als u uw eigen risico nog niet heeft gebruikt, kan dit u wel uw eigen risico kosten. Hulpmiddelen die de weerstand verlagen worden vergoed vanuit de basisverzekering als u daarmee zelfstandig de therapeutische kousen kunt aan- en uittrekken. Dat geldt ook voor een Doff N’ Donner. Voor de armverlengde hulpmiddelen heeft u soms toestemming van uw verzekeraar nodig. Kijk dit na in uw zorgpolis of vraag het na bij uw verzekeraar. Elektrische hulpmiddelen moet u altijd bij uw zorgverzekeraar aanvragen. Dat kan alleen met een verwijsbrief en na een onderzoek door een ergotherapeut. Die bepaalt welk hulpmiddel het beste voor u werkt.