Zo maakt u een waardevol fotoboek voor iemand met dementie

Foto’s halen herinneringen naar boven en zeggen vaak meer dan woorden. Voor iemand die dementie heeft, kunnen foto’s dan ook heel waardevol zijn. Met een eigen fotoboek kunt u iemand veel plezier doen.

Samen foto’s kijken is vaak een leuke manier om tijd door te brengen met iemand die dementie heeft. Het geeft afleiding en levert gespreksonderwerpen op. Foto’s van vroeger kunnen veel oude herinneringen oproepen, waar u met elkaar over kunt praten. Zo komt u op een leuke manier in contact. Als u een persoonlijk fotoboek maakt, kunt u dat er op ieder moment even bij pakken. Ook andere bezoekers kunnen het gebruiken. Zo pakt u dat aan.

Foto’s uitzoeken

Een fotoboek kan iemands levensverhaal vertellen. Daarvoor moet u op zoek naar afbeeldingen die horen bij de persoon voor wie u het boek maakt. Denk aan familiefoto’s van vroeger, maar ook aan schoolfoto’s of foto’s van de voetbalclub of van oude vrienden. Ook afbeeldingen van een dorp of stad waar iemand gewoond heeft kunnen veel losmaken. Ga na welke hobby’s iemand vroeger had of welk werk. Misschien had hij of zij een huisdier, een favoriete vakantiebestemming of een liefhebberij waarvan u afbeeldingen kunt vinden. Een foto van iemands eerste auto of van zijn of haar lievelingskleding van vroeger is ook een leuk idee.
Een fotoboek hoeft niet alleen maar over het verleden te gaan. Het kan ook over interesses gaan. Gaat iemand bijvoorbeeld graag naar de zee, zoek daar dan ook foto’s van. Op internet kunt u veel foto’s vinden. Maar u kunt ook bij een kringloopwinkel of een tweedehands boekenwinkel naar oude boeken zoeken, waar u afbeeldingen uit kunt knippen.
U kunt ook algemene foto’s toevoegen die iets zeggen over de tijd waarin iemand heeft geleefd. Daarbij kunt u denken aan landschappen, oude ambachten, nationale historische gebeurtenissen, feestdagen, het koningshuis en gebouwen.

Kwaliteit van foto’s

Vooral voor mensen met dementie is de herkenbaarheid van een foto heel belangrijk. Kies daarom voor duidelijke beelden. Een hond moet ook duidelijk een hond zijn. Kies geen afbeeldingen met te veel details. Mensen met dementie kunnen vaak niet meer zoveel prikkels tegelijkertijd verwerken. Kies het liefst afbeeldingen in zwart-wit of in sprekende kleuren. Let erop dat er niet te veel schaduw op een foto staat. Een foto die niet goed gezien wordt, kan niet worden herkend. Let ook op de kwaliteit en de maat van de afbeeldingen. Een afbeelding moet niet te klein zijn, zodat ook iemand met slechte ogen de foto goed kan zien.

Het album

Het album zelf moet makkelijk vast te houden zijn. Denk aan een A4-formaat. Dat is makkelijk door te geven en kan door meer mensen tegelijkertijd worden bekeken.
Heeft u een stapel papieren foto’s verzameld? Dan kunt u die in een album plakken. Heeft u vooral digitale foto’s? Dan kunt u ook online een fotoalbum samenstellen. De papieren foto’s kunt u scannen om ze eraan toe te voegen. In dit artikel van SeniorWeb leest u hoe u dat kunt doen met behulp van Google Foto’s.
Kies een album met stevig, mat papier. Glimmend papier spiegelt en kan hinderlijk zijn voor de ogen. Let erop dat er maar een afbeelding per bladzijde staat, anders raken mensen met dementie te veel afgeleid. Het is handig om te kiezen voor een losbladig fotoboek (een multomap of ordner) dat u kunt uitbreiden en veranderen. Zorg dat het boek niet te zwaar is, goed is open te vouwen en niet te groot. Om de foto’s te beschermen tegen vuil, kan het handig zijn om de foto’s in plastic mapjes te doen of te plastificeren. Maar wees hier voorzichtig mee. Door het plastic gaan de foto’s meer glimmen waardoor minder goed te zien is wat er op de foto staat.