Zo rijdt u veilig met uw scootmobiel

Ieder jaar weer gebeuren er veel ongelukken met een scootmobiel. In 2016 kwamen er maar liefst 1600 mensen op de eerste hulp terecht na een val met de scootmobiel. Heeft u een scootmobiel? Lees dan onze 14 tips.

1. Ken de verkeersregels

Er zijn speciale verkeersregels voor een scootmobiel. Het is een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig. U mag rijden op het voetpad, het (brom)fietspad en op de rijbaan. U mag niet op autowegen en snelwegen rijden. Let op: rijdt u op een voetpad? Dan bent u voetganger. U moet zich houden aan de regels voor voetgangers. Dit geldt ook in een winkelgebied. Het is verboden om met twee scootmobielen naast elkaar te rijden. Let ook op de snelheidsregels (zie tip 3). Rijdt u op de weg en is het donker? Dan moet u voor- en achterlicht aan hebben. Dat geldt ook voor slecht weer en bij schemering. Veilig Verkeer Nederland heeft een online Opfriscursus scootmobiel. Met deze online verkeerstest ontdekt u in twee miniuten of uw kennis van de verkeersregels voor scootmobielgebruikers up-to-date is.

2. Ken uw scootmobiel

Gaat u voor het eerst op pad? Zorg ervoor dat u de bediening goed kent. De gas-rem-combinatie werkt misschien anders dan u denkt. Wat bij een fiets de handrem is, kan bij uw scootmobiel de gashendel zijn. Er zijn speciale cursussen voor het rijden met een scootmobiel. Een scootmobieltraining bestaat uit een aantal onderdelen, zoals een theorieles, een vaardigheidsparcours, een ogentest en een praktijkrit. Per regio kan de inhoud van de scootmobielcurus verschillen.

3. Rijd niet te snel

Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op een (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dit 40 kilometer per uur. Op de rijbaan is de maximum snelheid 45 kilometer per uur. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

4. Rijd rechts

Waar u ook rijdt: blijf aan de rechterkant. Zo hebben anderen voldoende ruimte om u te passeren.

5. Kijk om bij inhalen

Als u iemand inhaalt, kijk dan eerst om. Is er genoeg ruimte? Let extra op als er een fietser aankomt. Elektrische fietsen gaan sneller dan u denkt. Bij twijfel kunt u beter even wachten met inhalen. Heeft u een achteruitkijkspiegel? Maak er gebruik van.

6. Afslaan? Geef het aan!

Slaat u rechts- of linksaf? Laat het duidelijk zien. Steek uw hand uit, of gebruik uw richtingaanwijzer. Kijk ook goed in uw spiegels. Zo weet u wat er om u heen gebeurt.

7. Maak oogcontact

Niet iedereen kent de verkeersregels voor een scootmobiel. Heeft u voorrang, maak dan oogcontact voor u de weg op rijdt. Dan weet u zeker dat de ander u gezien heeft.

8. Rustig door de bocht

Let op uw snelheid als u een bocht neemt. De scootmobiel kan omvallen als u te snel gaat. Liever een beetje te langzaam, dan te hard.

9. Niet schuin de stoep op en af

Gaat u de stoep op of af? Doe dat in een rechte lijn. Nooit schuin! Dan kunt u uw evenwicht verliezen. Als er een oprit is, maak daar dan gebruik van.

10. Wees zichtbaar

De achterlichten van een scootmobiel zitten laag. U bent niet goed zichtbaar in het donker. Onze tip: draag een veiligheidshesje. Ook bij slecht weer, zoals mist en regen. Bevestig bijvoorbeeld een reflector aan uw rugleuning. Reflecterende tape werkt ook.

11. Let op dode hoeken

Vrachtwagens en bussen hebben een dode hoek. Het kan zijn dat de bestuurders u niet zien. Houd daar rekening mee als u ernaast rijdt.

12. Voorkom diefstal

Heeft u een mandje op uw scootmobiel? Doe er geen waardevolle spullen in. Anders loopt u risico op diefstal.

13. Voor het eerst een scootmobiel? Begin rustig

Is de scootmobiel helemaal nieuw voor u? Begin met korte afstanden bij u in de buurt. Neem een route die u goed kent. Ga niet in de spits en vermijd drukke wegen. En vooral: doe het rustig aan. Bent u onzeker? Vraag advies aan iemand die al langer in een scootmobiel rijdt. En nogmaals: er zijn speciale cursussen voor het rijden met een scootmobiel. Gezien het aantal ongelukken met scootmobiels, is zo'n cursus absoluut een aanrader. Neem contact op met Veilig Verkeer Nederland, voor een scootmobielcursus bij u in de buurt.

14. Jaarlijkse controle

En tot slot: laat uw scootmobiel ieder jaar nakijken door de leverancier. Maak hierover afspraken als u de scootmobiel koopt.

Meer tips over veilig op weg met uw scootmobiel, vindt u hier.