Zo vindt u een huishoudelijke hulp

Het huis schoon houden kan u veel energie kosten. Sommige huishoudelijke klussen kosten veel kracht en inspanning. Denk aan de trap stofzuigen, de ramen wassen of de badkamer schoonmaken. Misschien wordt het u te zwaar en wilt u hier graag hulp bij hebben. Waar vindt u huishoudelijke hulp en wat kost het?

Niet iedereen vindt het makkelijk om het huishouden uit handen te geven. En dat is logisch. Er komt een vreemde in uw keuken, uw badkamer en uw slaapkamer. U bent gewend om de dingen op uw eigen manier te doen en heeft u uw eigen ideeën over wat netjes en schoon is. Het is dus belangrijk dat u iemand vindt die u vertrouwt en waar u zich goed bij voelt.

Er verschillende manieren om hulp in huis te vinden.

  1. U regelt huishoudelijke hulp via uw gemeente of het CIZ
  2. U schakelt een organisatie in om iemand voor u zoeken
  3. U gaat zelf op zoek

Via gemeente of het CIZ

Huishoudelijke hulp via de gemeente

U kunt uw gemeente vragen of u hulp kunt krijgen voor huishoudelijk werk. U kunt alleen hulp aanvragen als u zelf niet goed in staat bent om huishoudelijk werk te doen. Er komt een medewerker van de gemeente bij u langs voor een gesprek en daarna beslist de gemeente binnen 6 weken óf u hulp krijgt en voor hoeveel uren per week. De gemeente beoordeelt hoeveel hulp u krijgt. Dit is misschien minder dan het aantal uren dat u zelf graag wilt. Ook kunt u niet zelf kiezen wie u komt helpen.

Voor een huishoudelijke hulp via de gemeente betaalt u een vaste eigen bijdrage van 19 euro per maand (2023). Het maakt niet uit of u veel of weinig uren hulp krijgt.

Zo regelt u huishoudelijke hulp via de gemeente.

Huishoudelijke hulp via het CIZ

Heeft u langdurige zorg nodig en heeft u een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz)? Het schoonmaken van uw huis, maar ook bijvoorbeeld wassen, strijken en koken, vallen onder Wet langdurige zorg. Als u kiest voor een Volledig Pakket Thuis regelt een zorginstelling bij u in de buurt de huishoudelijke hulp. Heeft u liever alles in eigen hand, dan kunt u zelf een hulp zoeken en deze betalen uit een persoonsgebonden budget (pgb).

Voor zorg en hulp uit de Wlz betaalt u een eigen bijdrage die afhangt van uw inkomen. Op de website van het CAK kunt u berekenen hoe hoog uw eigen bijdrage is.

Zo regelt u huishoudelijke hulp via het CIZ.

Via een organisatie

Er zijn allerlei organisaties die u kunnen helpen bij het vinden van een hulp in de huishouding, zoals Hulpstudent, Hlprs en Home Works. Sommige daarvan helpen alleen bij het zoeken, andere regelen ook de betaling en de administratie. Let op mogelijke bijkomende kosten. Het kan zijn dat een organisatie bemiddelingskosten vraagt, abonnementskosten of een bedrag voor lidmaatschap. De tarieven voor huishoudelijke hulp via een organisatie beginnen rond de 20 euro per uur (2023).

Zelf iemand zoeken

U kunt ook zelf op zoek gaan naar een hulp in de huishouding. Vraag bijvoorbeeld aan vrienden, buren of familie of ze goede ervaringen hebben met een huishoudelijke hulp. Als u op eigen gelegenheid iemand inhuurt, betaalt u geen bemiddelingskosten en heeft u rechtstreeks contact met de persoon zelf.

Levert uw netwerk niets op, zoek dan eens op internet. Een zelfstandige hulp vindt u bijvoorbeeld via Nationalehulpgids.nl. Zoekt u liever dichtbij huis, dan kunt u een oproep doen via een prikbord in het buurthuis of een zoekertje in de lokale krant. Het nadeel van zelf zoeken, is dat u zelf moet beoordelen of de hulp betrouwbaar en goed is. Er is niemand die dat controleert. Een kennismakingsgesprek is daarom heel belangrijk. Vraag zo nodig iemand die u vertrouwt om samen met u dit gesprek te voeren. U kunt dan samen nagaan of u een goed gevoel heeft bij die persoon. Huishoudelijke hulp die u zelf inhuurt kost 10 tot 20 euro per uur.

Iemand die u inhuurt voor huishoudelijk werk valt onder de regeling ‘dienstverlening aan huis’. U hoeft niets op te geven aan de Belastingdienst, maar de hulp moet dat wel doen. Op Rijksoverheid.nl staan punten waarop u kunt letten als u afspraken maakt met uw hulp. Ook kunt u een model arbeidscontract downloaden.