Zo vraagt u in noodsituaties om hulp via 112

Noodnummer 112 is er voor noodsituaties waarin u direct hulp van politie, ambulance of brandweer nodig heeft. Wist u dat u 112 tegenwoordig ook kunt bereiken via een app? Dat is vooral handig als u minder goed kunt horen, als u moeite heeft met praten of als u slecht Nederlands of Engels spreekt.

112 bellen met uw telefoon

Als u direct hulp nodig heeft in een levensbedreigende situatie, belt u met 112. Dat kan met een vaste telefoonlijn of met uw mobiele telefoon. U hoeft niet eerst het scherm van uw smartphone te ontgrendelen. Veeg gewoon over het scherm en tik op Noodoproepen.

U kunt 112 ook bereiken als u geen beltegoed of geen simkaart heeft. Ook als het netwerk van uw telefoonprovider is uitgevallen, kunt u 112 bellen. Het netwerk van een andere aanbieder neemt de oproep automatisch over.

Belt u 112 met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de meldkamer uw telefoonnummer. Als de verbinding uitvalt, kan de medewerker u terugbellen. Ook ziet de medewerker waar u bent. U kunt daardoor snel hulp krijgen, ook als u niet kunt uitleggen waar u bent. Bellen met 112 is altijd gratis.

112 bellen via de app

Als u de app 112NL heeft geïnstalleerd op uw smartphone, kunt u 112 ook bellen via de app. Ook dan worden uw telefoonnummer en uw locatie automatisch doorgegeven, als u daar toestemming voor heeft gegeven. Bellen via de app heeft een paar voordelen.

  • U kunt kiezen welke hulpdienst u nodig heeft, ambulance, brandweer of politie. Elke hulpdienst heeft in de app een eigen knop. Als u daarop tikt, wordt de hulpdienst meteen gebeld.
  • De app is heel handig als u moeite heeft met horen of spreken of met allebei. U kunt dit in de app aangeven. Dan houdt de meldkamer daar rekening mee als u belt via de app. U kunt via de chat berichten uitwisselen met de meldkamer.
  • Spreekt u minder goed Nederlands en vindt u het makkelijker om in een andere taal dan Nederlands of Engels te communiceren? U kunt in de app de taal van uw voorkeur aangeven. De app vertaalt chatberichten dan in de taal van uw voorkeur.

De app werkt niet volledig als u geen simkaart heeft of als het mobiele netwerk van uw provider is uitgevallen. U kunt dan geen berichten sturen of ontvangen. Hiervoor heeft u een werkende netwerkverbinding nodig. Kijk voor meer informatie op de website van de Landelijke Meldkamer.

Zo zet u de 112NL-app op uw telefoon

U kunt 112NL gratis downloaden via Google Play of in de App Store. Daarna kunt u de app openen en uw telefoonnummer invullen. U krijgt een sms-code om te controleren of uw het telefoonnummer goed heeft ingevuld. Daarna kunt u de gevraagde gegevens invullen en de app gebruiken. In dit artikel  van SeniorWeb kunt er meer over lezen.