Zoekt u een ziekenhuis? Vergelijk de wachttijden

Wordt u binnenkort geopereerd? Of heeft u een onderzoek nodig, bijvoorbeeld een MRI-scan? In het ene ziekenhuis bent u veel sneller aan de beurt dan in het andere. U vindt de wachttijden van alle ziekenhuizen en klinieken vanaf nu overzichtelijk bij elkaar op één website.

Als u een ziekenhuisbehandeling of een onderzoek nodig heeft, kunt u zelf bepalen in welk ziekenhuis u behandeld wilt worden. Vaak is het hierbij belangrijk om te weten hoelang u moet wachten voordat u aan de beurt bent. Sinds 1 augustus 2021 staan de wachttijden van alle Nederlandse ziekenhuizen en klinieken voor operaties, onderzoeken of afspraken op de polikliniek op Zorgkaart Nederland.

Stel dat u een heupoperatie moet ondergaan. Dan kan het voorkomen dat u in Hilversum in een privékliniek binnen één dag terecht kunt, maar dat u in het Ter Gooi ziekenhuis 18 dagen moet wachten. Dat is handig om te weten. Maar de website geeft nog veel meer informatie.

Wachttijden

Onder het kopje wachttijden op de website vindt u de wachttijden per dag voor een afspraak bij de polikliniek, een onderzoek (zoals een MRI-scan) en voor behandelingen (zoals een operatie). U kunt daarna doorklikken als u meer wilt weten over het ziekenhuis of de kliniek. Zo kunt u een goede keuze maken voor een ziekenhuis.

Instelling of beroep

U vindt op de website een compleet overzicht van erkende en geregistreerde zorgverleners, ziekenhuizen, privéklinieken en zorgcentra. U kunt zoeken op de instelling, zoals op een ziekenhuis of een tandartspraktijk, op plaats en op zorgverlenende beroepen, zoals fysiotherapeuten, tandartsen, huisartsen en diëtisten. Daarbij vindt u waarderingen van gebruikers van zorgaanbieders. U kunt ook zelf ook uw waardering geven.

Aandoeningen

Heeft u een bepaalde diagnose of klacht, dan kunt u ook zoeken naar behandelaren die hierbij kunnen helpen. Heeft u bijvoorbeeld last van uw nek en u klikt door op nekpijn, dan vindt u de symptomen, tips en adviezen. Ook krijgt u een overzicht van zorgaanbieders die u kunnen helpen, uitgesplitst naar plaats en omgeving, het type zorgorganisatie of het beroep van de zorgverlener.

Keuzehulp

Vindt u het moeilijk om te kiezen en wilt u weten welk ziekenhuis of kliniek bij u past? Dan kunt u uw verzekeraar om hulp vragen voor wachtlijstbemiddeling en het kiezen van het best passende ziekenhuis.

Vergoeding

Kijk in uw zorgverzekering na met welke ziekenhuizen de verzekeraar een contract heeft gesloten. Als u kiest voor een ziekenhuis of kliniek waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, dan krijgt u misschien niet alle kosten vergoed.