Wonen zoals u dat wilt
Heeft u hulp en zorg nodig in huis, omdat u een chronische ziekte of een aandoening heeft? Iemand van de thuiszorg kan die hulp geven, maar soms kan digitale zorg ook een oplossing zijn. Lees hier welke hulpmiddelen u kunt gebruiken.
Minister Helder van Langdurige zorg heeft in de zomer van 2022 plannen gepresenteerd waarin staat dat ouderen die zorg nodig hebben meer gebruik moeten gaan maken van technologische vernieuwingen. Dat heet ook wel digitale zorg. Maar wat betekent dit nou eigenlijk?
Veel thuiszorgorganisaties maken al gebruik van online zorg. De zorgverlener komt dan niet bij u thuis, maar praat met u via beeldbellen op een tablet. U voert zelf een medische handeling uit of u neemt uw medicijnen in terwijl de verpleegkundige via de beeldverbinding meekijkt. De verpleegkundige geeft aanwijzingen en controleert of het goed gaat. U kunt ook vragen stellen. Als uw thuiszorgorganisatie gebruik maakt van online zorg, dan krijgt u van hen een tablet te leen en leert u ook hoe u ermee om moet gaan. Online zorg wordt alleen ingezet als het kan. Als het noodzakelijk is dat iemand u bezoekt, komt er gewoon iemand naar u toe.
Vindt u het lastig om te onthouden wanneer u welke medicijnen moet innemen? Dan kan een slim medicijndoosje handig zijn. Dit slimme doosje waarschuwt u als het tijd is om uw pil te nemen en geeft u het juiste medicijn. Uw zorgverlener kan op afstand volgen of u uw pillen heeft genomen.
Met een gps-tracker kan iemand met geheugenproblemen toch naar buiten blijven gaan. Bij beginnende dementie kan dit een goede oplossing zijn. Als u een gps-tracker draagt, kan een zorgverlener of familielid op afstand zien waar u bent. Weet u de weg niet meer, dan kunt u met een druk op een knop eenvoudig hulp inschakelen. Dat geeft een veilig gevoel. Een gps-tracker kan een los apparaatje zijn dat u om uw nek, pols of broekriem draagt of meeneemt in uw jaszak. Er zijn ook (slimme) horloges met een tracker.
Veel van deze systemen hebben dwaaldetectie. Dat betekent dat de mantelzorger of zorgmedewerker een seintje krijgt als de persoon met dementie buiten een bepaald veilig gebied komt. Dit noemen we de leefcirkel. Deze leefcirkel kan per persoon worden ingesteld met sensoren.
De heupairbag of valairbag kan voorkomen dat u een heup breekt bij een val. Het is een soort riem die u onder uw kleding draagt. U voelt en ziet er niks van. Bewegingssensoren in de riem controleren of u in balans bent of niet. Raakt u uw evenwicht kwijt, dan wordt de airbag in minder dan een seconde opgeblazen om uw val te breken.
De heupbeschermer is een soort onderbroek die u net als de heupairbag onder uw kleding draagt. In de broek zit schokbrekend of schokdempend materiaal, dat uw val opvangt. Op die manier verkleint u de kans op een gebroken heup. De heupbeschermer kan letsel niet altijd voorkomen. De beschermer is verkrijgbaar in verschillende maten en er is een mannen- en vrouwenvariant.
Als u incontinent bent en u zichzelf niet meer kunt verschonen, is het prettig als een zorgverlener dat op tijd doet. Slim incontinentiemateriaal meet hoeveel urine er in het materiaal zit en stuurt die informatie naar de telefoon of tablet van de zorgmedewerker. Zo is deze gewaarschuwd als het tijd is om het incontinentiemateriaal te vervangen.
Een maaltijdrobot of eetrobot is een hulpmiddel voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen eten. De robotarm staat op tafel en grijpt eten van het bord met het bestek dat aan het uiteinde van de arm vastzit. U kunt de arm zelf besturen met een knop en zo het eten naar uw mond brengen.
De vergoeding van beeldbellen met uw zorgverlener is op dezelfde manier geregeld als de zorg die u normaal krijgt. Andere hulpmiddelen worden niet altijd vergoed. U kunt dit navragen bij uw thuiszorgorganisatie of ziektekostenverzekeraar. Soms wordt een hulpmiddel vergoed via de Wet maatschappelijke ondersteuning, dit kunt u navragen bij de gemeente. Als u een indicatie heeft voor de Wet langdurige zorg kunt u navraag doen bij het zorgkantoor.