Zorgcoöperaties: 4 voorbeelden

In een zorgcoöperatie regelen bewoners van een dorp of wijk zelf zorg en ondersteuning. Zo kunnen ouderen langer thuis blijven wonen.

Een zorgcoöperatie levert diensten aan de inwoners. Het kan gaan om hulp bij klussen in huis of tuinonderhoud, vervoer naar de dokter of het ziekenhuis, persoonlijke verzorging, of dagopvang. De zorgcoöperatie werkt samen met vrijwilligers, maar vaak ook met professionele zorgorganisaties (wijkverpleegkundige), of de gemeente. Er zijn meer dan honderd zorgcoöperaties in Nederland. We laten vier voorbeelden zien.

Austerlitz Zorgt

Het Utrechtse dorp Austerlitz heeft een actieve zorgcoöperatie. Een grote groep vrijwilligers staat klaar voor klussen, tuinonderhoud of administratieve hulp. De gemeente stelt daar iets tegenover: een betaalde dorpsondersteuner. Zij helpt de inwoners met vragen over zorg en welzijn. Daarnaast coördineert zij activiteiten in het dorp. Denk aan een beweeggroep voor ouderen of dagbesteding in het dorpshuis. Veel activiteiten zijn toegankelijk voor niet-leden. Zij betalen een iets hogere bijdrage dan de leden.

Wijzelf zorgcoöperatie Zoetermeer

De zorgcoöperatie Wijzelf in Zoetermeer werkt met een duidelijke website. Hier komen vraag en aanbod bij elkaar. Wijzelf is er voor praktische hulp in en om het huis. Het gaat om huishoudelijke hulp, kleine klusjes, burenhulp of persoonlijke verzorging. De zorgcoöperatie werkt met vrijwilligers en met betaalde krachten. Op de website stellen de leden hun vraag. Ze geven aan of ze ervoor willen betalen, of niet. De bestuursleden van Wijzelf controleren de aanbieders. Voldoet iemand aan de wensen van de zorgcoöperatie? Dan krijgt hij of zij het stempel: ‘Gezien door Wijzelf’. Zo weten hulpvragers dat het goed zit.

Zorgcoöperatie Schaijk

In het Brabantse Schaijk is in 2012 een zorgcoöperatie opgericht. Bijna 10 procent van de inwoners is lid. Vrijwilligers helpen bij kleine klussen, boodschappen, vervoer en bezoek aan huis. In het ontmoetingscentrum Onder de Linde is iedereen welkom. Voor een praatje, een kopje koffie, of een gesprek met een ouderenadviseur. In het mantelzorgcafé kunnen mantelzorgers hun ervaringen delen. De coöperatie heeft ook geregeld dat de buurtbus weer rijdt. Er zijn fittesten voor ouderen en de inwoners kunnen een duo-fiets lenen. Dankzij de zorgcoöperatie is een wijkverpleegkundige aangenomen. Zij werkt samen met de vrijwilligers, en met de professionele zorg- en welzijnsorganisaties in het dorp.

Anna Zorgt

Sint-Annaland ligt in Zeeland. Sinds 2015 heeft het dorp een eigen zorgcoöperatie: Anna  Zorgt. Meer dan de helft van de inwoners is lid. De coöperatie werkt met een grote groep vrijwilligers. Zij helpen bij van alles: boodschappen doen, bewegen, kleine klusjes en doktersbezoek. En ze komen op bezoek bij eenzame ouderen. Enkele bedrijven geven korting aan leden van Anna Zorgt. Bijvoorbeeld een glazenwasser, een hovenier en een klusbedrijf. De zorgcoöperatie heeft een eigen kantoortje in wooncomplex Annahof. Hier werken de twee vrijwilligerscoördinatoren. Zij noteren alle vragen en zoeken er vrijwilligers bij. Dat lukt altijd, want er zijn meer dan tachtig vrijwilliger beschikbaar. Anna Zorgt werkt samen met de gemeente. De coöperatie voert ook eenvoudige Wmo-taken uit. Denk aan huishoudelijke hulp en het regelen van rolstoelen en scootmobielen.

Hoe zijn zorgcoöperaties georganiseerd?

Een zorgcoöperatie is een vereniging met leden. Het lidmaatschap kost enkele tientjes per jaar. Leden kunnen gebruik maken van de diensten die de zorgcoöperatie levert. En ze mogen meepraten en meebeslissen over het werk van de coöperatie. Op de website van Vilans vindt u een plattegrond met alle zorgcoöperaties in Nederland.