Zomerse uitstapjes

Het is volop zomer! In het hele land zijn festivals en evenementen – er is voor ieder wat wils. Wij geven u 10 tips voor een heerlijk dagje uit.

Harlinger Visserijdagen

In de Friese havenstad Harlingen is het vier dagen feest. U kunt genieten van muziek, zang, folklore, kunst, cultuur en sportieve activiteiten. Er zijn spectaculaire evenementen op het water en op het vasteland. Het hoogtepunt van de Visserijdagen is op zaterdag, als de visveiling open dag houdt. Heeft u ooit zoveel soorten vis bij elkaar gezien?

Harlingen, 30 augustus en 2 september, gratis.

www.visserijdagenharlingen.nl

Oldtimerdag

Bent u dol op oude voertuigen? Of heeft u zelf een oldtimer in de garage staan? Dan is de Oldtimerdag echt iets voor u! Honderden klassieke voertuigen rijden door de Groningse dorpen. U ziet prachtig opgepoetste auto’s, motoren, tractoren, vrachtwagens en zelfs een enkele caravan.

Ruinerwold, 19 augustus, gratis.

www.oldtimerdagruinerwold.nl

Historische oogstdag

Korenmijten, sikkels, garven en zeisen – het zijn woorden uit vervlogen tijden. In Dwingelo komen ze weer tot leven tijdens de Historische oogstdag. Tussen de Saksische boerderijen zijn voorstellingen, demonstraties en activiteiten rondom de oogst.  

Dwingelo, 12 augustus, gratis.

www.oogstdag.nl

Stratenfestival

Van meezingen tot dansen, alles kan tijdens het Stratenfestival in het historische centrum van Zwolle. Er zijn meer dan twintig podia, tientallen bands en dj’s met muziek voor jong en oud. Eén ding is zeker: Zwolle swingt!

Zwolle, 18 augustus, gratis.

www.stratenfestivalzwolle.nl

Landgoedfair

Het is al 23 jaar een begrip: de landgoedfair van Heerlijkheid Mariënwaerdt. Hier kunt u genieten van alles wat het goede buitenleven te bieden heeft. Er zijn workshops, demonstraties en rondleidingen. Op zaterdag kunt u naar een echte Hollandse rundveeshow.

Beesd, 16-20 augustus, 15 euro per persoon, met korting in de voorverkoop.

www.marienwaerdt.nl

Bloemencorso

Dol op bloemen? Ga naar Leersum! Een kleurrijke stoet trekt door de straten, u kijkt uw ogen uit. Als u zaterdagochtend vroeg komt, vóór tien uur, mag u een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dweilorkesten maken het feest compleet.

Leersum, 19 en 20 augustus, €6,50 (zaterdag) of €3 (zondag) per persoon.

www.bloemencorsoleersum.nl

Uitmarkt

De Amsterdamse Uitmarkt is de landelijke opening van het culturele seizoen. Dit jaar bestaat de Uitmarkt 40 jaar. Dat wordt gevierd op een nieuwe locatie: het Oosterdok. Op tientallen plekken kunt u kijken naar dans, muziek en theater. U krijgt een mooi beeld van het culturele aanbod in 2017 en 2018.

Amsterdam, 25-27 augustus, gratis.

www.uitmarkt.nl

Wereldhavendagen

Spektakel is gegarandeerd, tijdens de Wereldhavendagen. Het grootste jaarlijkse maritieme festival van Nederland belooft dit jaar extra groot uit te pakken. Het thema is ‘Werelds’, omdat de Rotterdamse haven ons land letterlijk verbindt met de rest van de wereld. Flitsende demonstraties, indrukwekkende excursies en meeslepende muziek zorgen voor een weergaloze sfeer. Let ook op het bijzondere vuurwerk boven het water!

Rotterdam, 1-3 september, gratis.

www.wereldhavendagen.nl

’t Preuvenemint

In Limburg weten ze wat genieten is. Dat blijkt vooral tijdens het grootste eetfestijn van Nederland, ’t Preuvenemint in Maastricht. Het Vrijthof is één groot openlucht-restaurant. U kunt allerlei gerechten ‘preuven’, oftewel: proeven. Van eenvoudige maaltijden tot exclusieve hapjes – u vindt er beslist iets van uw gading. Een gedeelte van de opbrengst van ’t Preuvenemint gaat naar een goed doel. 

Maastricht, 24-27 augustus, variabele kosten. (u betaalt met de Preuvenlap, verkrijgbaar bij de kassa’s op het plein)

www.preuvenemint.nl

Brabantse Dag

Het is een begrip in het zuiden van het land: de Brabantse dag. Het cultuurevenement duurt een hele week. Op de laatste dag trekt een spectaculaire optocht door het dorp. Huizenhoge theaterdecors en zo’n tweeduizend acteurs zorgen voor een waar feest. Dit is Brabant op z’n best.

Heeze, 19-27 augustus, deels gratis, deels variabele prijzen. Een kaartje voor de optocht op 27 augustus kost €9.

www.brabantsedag.nl