Aandachtspunten voor mijn zorgverzekering

Denkt u erover na om over te stappen naar een andere zorgverzekering? Let dan op de volgende punten.

De basisverzekering

De basisverzekering kunt u overal zonder aanvullende vragen afsluiten. Er geldt een acceptatieplicht. Wát er vanuit een basisverzekering vergoed wordt, verschilt niet per verzekeraar. Hoevéél er wordt vergoed verschilt wel per verzekeraar. Kijk dus niet alleen naar de laagste prijs, maar vooral ook naar de voorwaarden.

Verzekeraars bieden naturapolissen en restitutiepolissen aan. Een naturapolis is goedkoper, maar geeft vaak alleen volledige vergoeding bij de zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft. Kijkt daarom goed bij welke zorgverleners u voor welke soort terecht kunt als u een naturapolis kiest. Met een restitutiepolis bent u vrij in het kiezen van een zorgverlener. U krijgt dan altijd het gangbare tarief vergoed.

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering krijgt u (een deel van) de zorg vergoed die niet volledig is opgenomen in de basisverzekering. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie of voor hulpmiddelen zoals brillen en lenzen.Voor de aanvullende verzekering geldt geen acceptatieplicht. Let dus op aanvullende voorwaarden zoals een gezondheidsverklaring of wachttijden, voordat een dekking ingaat. Zeg uw oude polis pas op, als de nieuwe verzekeraar u accepteert.

Speciale polis

Verzekeraars bieden vaak speciale polissen, bijvoorbeeld voor studenten of ouderen. Ook bieden werkgevers, vakbonden, patiëntenverenigingen en ouderenbonden vaak speciale polissen. Lees de inhoud van de polis goed door op de gewenste dekkingen. Een ouderenpolis met extra vergoedingen gericht op senioren zoals bril of lenzen, hulp in huis en fysiotherapie is interessanter dan een pakket voor jonge gezinnen met bijvoorbeeld extra kraamhulp. Vergelijken en overstappen kan zo veel meer opleveren dan alleen een lagere premie.

Sluit uw nieuwe polis af

Bij alle zorgverzekeraars kunt u een nieuwe polis afsluiten via internet. Dat is rustig en overzichtelijk: u kunt eerst de premie van uw nieuwe zorgverzekering berekenen, zodat u precies weet hoe hoog de maandlasten zijn. U kunt eenvoudig één of meerdere personen meeverzekeren. Met de meeste zorgverzekeraars kunt u ook gewoon bellen. Dat is handiger als u nog veel vragen heeft. Houdt bij uw aanmelding in elk geval uw Burgerservicenummer bij de hand. Dit nummer vindt u onder andere op uw rijbewijs en paspoort.

Alle zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan. Als u bij uw nieuwe verzekeraar aangeeft dit te willen gebruiken, hoeft u uw oude verzekering niet zelf op te zeggen.Dit doet de nieuwe verzekeraar dan voor u.

Interpolis heeft voor u de Zorgkeuzehulp. Hiermee bekijkt u eenvoudig en snel welke zorgverzekering voor u de beste keuze is, op basis van de vergoedingen die voor u belangrijk zijn.