Groepswonen

U zoekt informatie over groepswonen. Wonen met anderen is gezellig. Maar past het ook bij u?

De voordelen

Gemeenschappelijk wonen heeft veel voordelen. U bent nooit alleen en hulp is altijd dichtbij. En u kunt een aantal voorzieningen delen, bijvoorbeeld een tuin of een auto. Uitgangspunt is, dat u zichzelf kunt redden. Aan de ene kant: elkaar helpen zonder verplichtingen te voelen. Aan de andere kant: betrokken zijn bij elkaar, maar ook elkaars privacy respecteren.

Sociaal zijn

Voor een woongemeenschap is het belangrijk dat u flexibel en sociaal bent. Bent u graag op uzelf? Dan is het misschien geen goed idee om zo dichtbij anderen te wonen. Er zijn trouwens ook woongroepen waarbij de woningen verspreid liggen in een straat, buurt of flatgebouw. Dit heet 'gestippeld' wonen. U kunt zelf beslissen welke activiteiten u gemeenschappelijk wilt doen.

Een groep zoeken

U kunt u aansluiten bij een bestaande groep. Advertenties van woongroepen vindt u op www.woongroep.net. U kunt ook zelf een nieuwe groep vormen. Daarvoor is het van belang om een aantal mensen te kennen die met u mee willen doen. Op de website van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVGO) staan een aantal voorbeelden en initiatieven.

Het Thuishuis

Als u een steuntje in de rug nodig heeft, is het Thuishuis misschien iets voor u. U woont met vier tot zes anderen. U heeft een eigen woonkamer, slaapkamer en een klein keukentje. Verder is er een gemeenschappelijke keuken, woonkamer en logeerkamer. Het Thuishuis is in eerste instantie bedoeld om eenzaamheid tegen te gaan. Er is geen zorg, maar er zijn wel vrijwilligers in de buurt voor extra ondersteuning.