Waar vind ik deze hulp?
Deze vorm van ondersteuning heet Thuishulp. Thuishulp vraagt u aan bij uw gemeente. Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de gemeente?
Hoe regel ik thuishulp?
Uw gemeente onderzoekt of u recht heeft op thuishulp. Hoe werkt dat? Een medewerker van de gemeente nodigt u uit voor een gesprek. Tijdens dit gesprek geeft u aan wat uw beperkingen zijn, wat u zelf nog kunt, welke hulp u nodig heeft en wat uw familie en vrienden voor u kunnen betekenen. Na dit gesprek bepaalt de gemeente of u wel of geen toestemming krijgt om thuishulp aan te vragen. Handige tips voor 'het keukentafelgeprek'
Als u toestemming krijgt om thuishulp aan te vragen, heeft u twee mogelijkheden. De eerste optie is dat u thuishulp krijgt via een thuiszorgorganisatie die samenwerkt met de gemeente. Dat heet 'Zorg in natura'. De tweede optie is, dat u zelf uw thuishulp kiest en regelt. Dat kan met een persoonsgebonden budget (pgb). Alles over het persoonsgebonden budget (pgb).
Zijn er alternatieven?
Ja. Een alternatief is het zelf inkopen van particuliere hulp. Dan heeft u geen toestemming nodig van de gemeente, maar betaalt u wel alles zelf. Door belastingvoordeel kan dit voor mensen met een hoger inkomen mogelijk voordeliger uitpakken dan de thuishulp via de gemeente. Hoe regel ik particuliere hulp of - zorg?
Is thuishulp via de gemeente gratis?
Wie gebruik maakt van thuishulp - via Zorg in Natura of het Persoonsgebonden Budget - betaalt daarvoor een eigen bijdrage. De hoogte daarvan hangt onder meer af van uw inkomen en vermogen en wordt vastgesteld door het Centraal Administratiekantoor (CAK). Op de website van het CAK kunt u een proefberekening maken.