Informatie over het moment van verhuizen

U zoekt informatie over een geschikt moment om te verhuizen.

Moet u daar zo lang mogelijk mee wachten of juist niet? En waar moet u dan op letten?

Veel ouderen wachten lang met verhuizen. Meestal omdat de woning en de buurt prima bevallen. Of omdat ze opzien tegen de verhuizing. Logisch, maar vaak ook jammer. Wie op tijd nadenkt over woonwensen voor nu én later, heeft straks meer mogelijkheden.

Een goed moment?

U kunt beter niet wachten met nadenken over een andere woning, tot het moment dat het echt niet meer gaat en u eigenlijk op zoek moet naar een andere woning. Veel beter is het om daar al rond uw 55-ste mee te beginnen. De kinderen zijn dan vaak het huis uit, u heeft al een deel van de hypotheek afgelost, u heeft een inkomen dat mogelijkheden biedt. En met een beetje geluk ook al een huis met overwaarde, zodat u bij verkoop wat geld over houdt voor het nieuwe huis. U kunt rustig om u heen kijken en u heeft de tijd om een goede prijs voor de woning te krijgen.

Bovendien bent u na de eventuele verhuizing prima in staat in het nieuwe huis ook iets nieuws op te bouwen met de buurt en de buren. Hoe eerder u stappen zet, hoe meer mogelijkheden er zijn.

Waar moet u op letten?

Maak gewoon eens een lijst met uw wensen voor nu en over pakweg 10 jaar. Wilt u in een koopwoning of in een huurwoning? Wat vindt u fijn en onmisbaar aan uw huidige huis. Wat kunt u en wilt u betalen?

Uit eerder onderzoek blijken, naast wooncomfort, de volgende factoren van belang:

  • Privacy
  • Aanwezigheid van winkels in de buurt
  • Mogelijkheid om zelf te kunnen koken
  • Nabijheid van vrienden en familie
  • Gezelligheid

Maar misschien zijn voor u andere zaken belangrijker, zoals de grootte van de woning en de architectuur. Zet het gewoon eens op een rij. En maak dan een inschatting van uw behoeften en wensen in de toekomst. Daarna kunt u nog een afweging maken wat een verbouwing van uw huidige woning voor u zou betekenen?