Lichamelijke verzorging thuis

U zoekt hulp bij het opstaan en naar bed gaan, aankleden en/of douchen, naar het toilet gaan en bij uw uiterlijke verzorging.

Waar vind ik deze zorg?

Deze vorm van ondersteuning heet Thuiszorg. Een wijkverpleegkundige kan deze zorg leveren. Hiervoor neemt u contact op met een thuiszorgorganisatie. Uw huisarts of de transferverpleegkundige van het ziekenhuis kan u helpen om een thuiszorgorganisatie te vinden bij u in de buurt. Of u vraagt advies bij uw gemeente. Zij kunnen u allemaal in contact brengen met de wijkverpleegkundige. Hoe regel ik wijkverpleging?

Hoe regel ik thuiszorg?

De wijkverpleegkundige stelt allereerst vast of u zorg nodig heeft en wat voor zorg dat dan moet zijn. Als u inderdaad voor zorg in aanmerking komt, regelt de wijkverpleegkundige dat u deze zorg ook krijgt.

De zorgverzekeraar betaalt

Uw zorgverzekeraar vergoedt de thuiszorg waar u recht op heeft. Voor deze zorg geldt geen eigen bijdrage en geen eigen risico. Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Als u toestemming krijgt om thuiszorg in te schakelen, geeft uw zorgverzekeraar aan bij welke thuiszorgorganisaties u terecht kunt. U heeft dus geen vrije keuze. Wilt u zelf bepalen welke thuiszorgorganisatie u kiest? Dat kan met een persoonsgebonden budget (pgb). U bepaalt dan zelf wie u inschakelt. Alles over het persoonsgebonden budget (pgb).

Zijn er alternatieven?

Ja. U kunt ook zelf hulp inkopen. Dit heet particuliere hulp. U heeft dan geen toestemming nodig van de zorgverzekeraar, want betaalt dan alles zelf. Omdat u deze kosten kunt aftrekken van de belasting, kan dit voordeliger zijn dan u denkt. Zoek op 'Afrek zorgkosten' op de website van de belastingdienst. Er zijn veel bureaus actief, die zorg bieden. Denk daarbij aan een uurprijs van minimaal €17,50 per uur. Hoe regel ik particuliere hulp of - zorg?