Vrijwilligerswerk is dé manier om (sociaal) actief te blijven, ook op hogere leeftijd. Met vrijwilligerswerk helpt u een ander, maar ook uzelf. Het houdt u actief en levert nieuwe vrienden en kennissen op.
Hoe regel ik vrijwilligerswerk?
Kijk in de gemeentegids of er een vrijwilligerscentrale is. Daarin staan ook alle organisaties voor vrijwilligerswerk in de buurt. Op de website www.vrijwilligerswerk.nl kunt u per provincie en daarna per gemeente naar vrijwilligerswerk zoeken. Meer hierover leest u in het artikel Vrijwilligerswerk doen: wat zijn uw rechten en plichten?
Wat is het alternatief?
Zoekt u meer contact? Maar heeft u geen zin in vrijwilligerswerk? Zoek die contacten dan vooral dichtbij, in uw eigen buurt. Op uw mobiele telefoon (app-store of google play) vindt u leuke apps om met buurtbewoners in contact te komen die u anders nooit tegen het lijf zou lopen. Bijvoorbeeld om spullen met elkaar te ruilen. U heeft dan wel een mobiele telefoon met internetverbinding nodig, een smartphone. Voorbeelden van zulke apps zijn: Nextdoor, Peerby, Veiligebuurt of WijdeWijk. Deze apps zijn gratis, u leest er meer over in het artikel Zes apps voor een betere buurt.
En verder: Word lid van een vereniging, zoek een hobby of pak een oude hobby op, verbeter de vriendschappen die u al heeft, bied buren of kennissen uw hulp aan: oppassen op kinderen of huisdieren, de vuilnisbak buiten zetten, planten water geven in de vakantie, enz.enz. Als u last heeft van gezondheidsproblemen is het misschien een idee om online actiever te worden? U leest alles over sociale media en hoe het werkt, in het artikel Sociale media en andere online-contacten.