Mantelzorgwoningen

U zoekt informatie over mantelzorgwoningen. In uw achtertuin kunt u een tijdelijke mantelzorgwoning plaatsen. Maar mag dat zomaar?

Mantelzorgwoning in de tuin

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woonruimte met stromend water, elektriciteit en verwarming. Voor een vrijstaande mantelzorgwoning heeft u in principe geen vergunning nodig. Het gaat om een tijdelijke woning, die alleen voor mantelzorg bedoeld is. Zie ook: Hoe regel ik een vergunningsvrije mantelzorgwoning?

Mantelzorgwoning

Een verplaatsbare mantelzorgwoning varieert in prijs van circa 45.000 euro tot 135.000 euro. Dit zijn standaardwoningen.U kunt kiezen uit een paar uitvoeringen en indelingen. Diverse bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het bouwen van tijdelijke - en blijvende mantelzorgwoningen. U vindt een aantal aanbieders in het artikel Hoe regel ik een mantelzorgwoning?

Mantelzorgwoning huren

Sommige woningcorporaties verhuren mantelzorgwoningen. Als de huur binnen de grenzen van de sociale huursector valt, bestaat er recht op huurtoeslag. Informeer hiernaar bij woningbouwverenigingen in de buurt. Ook bij sommige bedrijven die verplaatsbare mantelzorgwoningen bouwen, kunt u zelf een mantelzorgwoning huren. Dit kost circa 710 euro per maand. Ook betaalt u plaatsingskosten, zo'n 10.000 euro.

Permanente aanbouw

Een blijvende aanbouw kan de waarde van uw huis verhogen, maar een eventuele badkamer en keuken moeten er vaak na afloop van het mantelzorgen weer uit. Om die kapitaalvernietiging te voorkomen, kunt u een vergunning aanvragen om een blijvende aanbouw neer te zetten. Als de gemeente akkoord gaat, dan mag u de aanbouw, inclusief de voorzieningen, laten staan.